Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Mnogima se neće svidjeti nova junakinja Elene Ferrante, a trebalo bi učiti od nje

U izdanju Profila objavljen je novi roman talijanske spisateljice pseudonima Elene Ferrante "Mračna kći" koji će biti predstavljen na Interliberu.
08. studenoga 2021. u 12:33 0 komentara 394 prikaza
Foto: Arhiva Profil

Izdavačka kuća Profil, uz brojne druge hitove, nadolazeći Interliber čeka i s novim romanom svoje najsjajnije literarne zvijezde, talijanske književnice Elene Ferrante, tj. autora/autorice skrivene iza tog svjetski poznatog pseudonima. Omanji (166 stranica) roman “Mračna kći” (urednica Alica Gracin, prijevod Ana Badurina, 119 kuna) kvalitetom doseže najbolje dijelove serijala “Genijalna prijateljica” i još je jedan snažan dokaz kako se iza imena autorice nesumnjivo krije žena.

"proljeće" Kad se građane pretvori u policajce koji štite zablude o slobodama

Ovo je, naime, moćan ženski roman, roman o majčinstvu, hrabro djelo koje postavlja bezbrojna pitanja, pa i ono je li majčinska ljubav zadata u ljudskim genima. Junakinja ovog romana na samom početku spremno priznaje da je vratila svoj život u trenutku kada su se njene već odrasle kćeri preselile ocu u Kanadu, a kako teče priča o njenom ljetovanju, čitatelj doznaje da je kćeri, kad su bile male, ostavila s ocem pune tri godine a da ih nije ni vidjela ni čula.

Ona je tada “ganjala karijeru”, ali i živjela s ljubavnikom... Za mnoge je ovo i danas hereza, nezamisliv potez žene koja je majka, ali upravo zato treba pročitati ovaj roman, koji se ne libi progovoriti o tome da ljubav majke prema djetetu nije “bogom dana”, da prolazi uspone i padove, da majke imaju pravo biti iscrpljene, da su u pravilu zbunjene i izgubljene svim prilagodbama koje uloga majke donosi u njihove živote. Ferrante ovdje raznim sličicama govori o mnogoznačnim vezama majki i kćeri, dotiče se i ljubomore, spoznaje da muškarci sada na ulici gledaju tek stasale kćeri, a ne i još uvijek mladu i lijepu ženu koja hoda uz njih, samo zato što je ona slučajno njihova mama.

nova slikovnica toma vege Puno se priča o posvojenju, ali malo tko se pita kako je zaista djeci u domovima

Mnogima se neće svidjeti junakinja ovog romana, ali Ferrante ne piše o ženama koje su tu da bi nam se svidjele, već o onima koje žive na stranicama njenih romana kako bi raskrinkale licemjerje u kojem živimo. Nevjerojatno se stoga suočiti s time koliko je društveno stvorenih (često lažnih) matrica omeđeno majčinstvo i koliko je na ovome svijetu malo žena koje su spremne priznati koliko toga žena žrtvuje da bi bila majka.

dr. sc. Hrvoje Potrebica
željezno doba u Zlatnoj dolini
U kneževskom grobu pronađen najstariji željezni mač u Hrvatskoj
Hrvatski Telekom
NAVIKE MLADIH U GAMINGU
HT-ovo istraživanje upozorava na riskantna ponašanja mladih na internetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.