Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

"Mjesec dana na selu" nova premijera &TD-a

Teatar &TD kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u srijedu 26. svibnja, najpoznatiju dramu ruskog pisca Ivana Sergejeviča Turgenjeva "Mjesec dana na selu" u režiji Anastasije Jankovske.
18. svibnja 2021. u 11:54 0 komentara 157 prikaza
Foto: Luka Dubroja

U lirskoj komediji "Mjesec dana na selu" veliki ruski pisac I. S. Turgenjev zapliće tipično rusku ladanjsku priču u kojoj dokolica ostavlja dovoljno prostora za duhovna i ljubavna iscrpljivanja kojima njegovi junaci bespoštedno izlažu sebe i svoje bližnje, stoji u najavi.

14. gumbekovi dani Predstava na koju bi trebalo pozvati cijeli pubertetski posvađen državni vrh

Glad za ljubavlju, uzvišenim osjećajima i duhovnim senzacijama nadilazi bilo kakve obzire, dodaje u najavi dramaturg Elvis Bošnjak. U ovom strastvenom kolu svatko je meta svakom. Njihovi osjećaju su u svakom slučaju ekskluzivni, bez obzira koliko su nestalni i spremni na potpuno promjenu smjera ako potreba to zaište.

Oni nisu spremi ništa žrtvovati drugom ili za drugog, nisu sposobni podnijeti nikakvu patnju; čak ako je i podnose, ona se ne podnosi iz potrebe da se čini drugom neko dobro, već predstavlja više izraz vlastite nemoći da se čovjek otrgne žuđenom objektu, ili ugodnom snatrenje u romantičnom krilu svjetske boli. Ekskluzivnost vlastitih osjećaja, potpuni nemar prema osjećajima drugih, pa čak i bližnjih, ovisnost o pažnji, ljubav kao animalno posjedovanje, potpuno ovladavanje, ono je po čemu su ovi ljudi moderni, ističe Bošnjak.

Oni su ovisni o ljubavi ili, točnije, o zaljubljivanju, za njih je ljubav poput droge, stanje omamljenosti koje u suštini i nema veze sa svakidašnjim, praktičnim životom, dodaje. Ona je potpuno nepraktična pojava i oni likovi koji u njoj vide sredstvo da započnu život, sasvim realan život, bivaju poraženi.

Igraju Judita Franković, Dean Krivačić, Sven Jakir, Laura Bošnjak i Kristijan Petelin. Režiju potpisuje Anastasija Jankovska, dramaturg je Elvis Bošnjak, scenografkinja Vesna Režić, a kostimografkinja Marita Ćopo. Pokret je oblikovao Pravdan Devlahović, a glazbu Grisha Levchenko.

Ivana Giove Župa Naša politika je kao peronospora, na sve se proširila pa sada odlučuje i o kulturi

"Za junake ove drame ljubav je ideal koji nije moguće doseći, jer kad je jednom dosegnut on prestaje postojati. I tu su oni također moderni ljudi. Jer njihov san o sreći predstavlja istu onu plitku ugodu za kojom danas žudi veći dio tzv. zapadnoga svijeta, kojem i mi svim silama želimo pripadati", poručuje se u najavi.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.