Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENA IZLOŽBA

Miroslav Kraljević svojim je djelima otvorio 20. stoljeće

kraljević (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/6
16.10.2013.
u 18:37

Velika retrospektivna izložba koju Moderna galerija priprema u povodu 100. godišnjice smrti velikog slikara bit će prvo, u nešto manjem opsegu, postavljena u Požegi

– Kraljević je najveći slikar ranog 20. stoljeća, on je temelj hrvatske moderne, prijelomna točka na koju su se oslanjali svi oni slikari koji su se formirali tijekom drugog desetljeća prošlog stoljeća – istaknuo je prof. dr. Zvonko Maković na današnjoj konferenciji za novinare u povodu otvorenja izložbe djela Miroslava Kraljevića ovog petka u Gradskom muzeju Požega.

Dr. Maković, jedan od autora izložbe, kazao je da se veličina Kraljevića očituje i u tome što je, za razliku od slikara svoje generacije, prije svega onih iz minhenskog kruga Josipa Racića i Vladimira Becića koji su zatvarali jedno poglavlje, svojim djelima otvorio čitavo stoljeće, ono što će poslije razvijati slikari drugog i trećeg desetljeća 20.stoljeća. Velika retrospektivna izložba koju Moderna galerija priprema u povodu 100. godišnjice smrti velikog slikara bit će prvo, u nešto manjem opsegu, postavljena u Požegi. Razlog tomu je što je Kraljević, iako rođen u Gospiću, bio izuzetno vezan za grad u kojem se rodio njegov otac i u kojem su živjeli njegovi stričevi, tetka i ostala rodbina i gdje je stalno dolazio. Iako je jedan od najvećih hrvatskih slikara, Kraljević je do sada, kakao je kazao Maković, imao tek nekoliko izložbi, a zadnja retrospektivna bila je davne 1961. godine.

– Imao je samo tri samostalne izložbe. To je nešto govori o našoj sredini. Daleko od toga da nije bio cijenjen i poznat, uvrštavan je u sve relevantne izložbe. Međutim, ovo je prigoda da se taj veliki opus pokaže – kazao je Maković.

Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, kazala je da je izložba koncipirana i retrospektivno i antologijski, jer izborom Kraljevićevih vrhunskih slika, crteža i skulptura, ocrtava njegovu ulogu inovatora i značaj prvoga istinski modernoga hrvatskoga slikara.

– Sljedeći njegovu tvrdnju iz jednog pisma da je više privržen svojem zavičaju, svojoj obitelji, svojim prijateljima, svojim životinjama – nego Parizu, likovni postav izložbe pokazuje i sumu slikarovih motivskih značajki. Ne favorizirajući slikarove pariške godine, u skladnoj kohabitaciji njegovih stilskih i životnih značajki nižu se djela od požeških krajolika, ingenioznih pariških veduta, portreta i crteža s koketama i plesačicama do skulptura s hedonističkim sižeima, modernih portreta i ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića – istaknula je ravnateljica Biserka Rauter Plančić.

>> Nepoznati Kraljević: Nikad viđena djela prvi put pred javnošću!

Posjetitelji će, među ostalim, prvi put vidjeti više od osam djela koja se napokon pojavljuju u javnosti, od kojih su dvije slike bile potpuno nepoznate. Jedna je bila dugi niz godina u privatnom vlasništvu u Londonu i zove se "Djevojka u naslonjaču", a druga je "Portret starca" koji je stigao iz Bugarske.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović kazao je kako se nada da će ova jedinstvena izložba u Požegi potaknuti naše sugrađane da se više zanimaju za kulturna događanja.

– Izložba je novi poticaj da pratimo i čuvamo sve ono što Požega baštini i što treba sačuvati i afirmirati kao vrijednost ovoga grada – poručio je gradonačelnik Neferović.

Nakon Požege izložbu će moći vidjeti Zagrepčani, a nakon toga ona se seli u Split, Dubrovnik i Osijek.

>> U visoko grofovsko društvo Fric je ušao uz pomoć debelih drozdova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije