Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
džez trombonist

Miron Hauser: Već sam svirao od Santane do fontane

hauser
Anto Magzan/Pixsell
02.05.2011.
u 16:30

– Austrijanci potpuno "odlijepe" na balkansku glazbu! Na njihovim smo svadbama izvodili sve, od narodne glazbe, poput Cigana iz Guče, do komercijalnog džeza, popa, pa čak i hip-hopa.

Postati prvi hrvatski diplomirani džez trombonist mladom je umjetniku iznimna čast, ali 26-godišnjem Mironu Hauseru to nije dovoljno da bude sasvim zadovoljan zvanjem koje je nedavno stekao u Grazu. Vratio se u Zagreb i sada bi, kaže taj Puljanin, trebao biti sretan jer je lav u svom selu, ali on na svoju posebnost ne gleda tako.

– Da bi čovjek napredovao potrebna je konkurencija. Bojim se da ću ovdje stagnirati, a to je najgore što se glazbeniku može dogoditi – kaže Miron. Ipak, posla mu u Hrvatskoj ne nedostaje. Svira u Big Bandu HRT-a i Big Bandu Hrvatske glazbene mladeži, a nije mu strano ni muziciranje na svadbama i u klubovima.

Svadbe u Austriji

– Svirao sam, kako ja volim reći, od Santane do fontane. Tko god me u životu pitao da sviram s njim, pristao sam. Od svakoga sam nešto naučio, što je posebno važno kada se glazbenik ograniči na sviranje jednog instrumenta. Tada bi trebao poznavati što više stilova glazbe.

U nezaboravnom su mu sjećanju svadbene gaže u Austriji na kojima je svirao sa Srbima, Makedoncima...

– Austrijanci potpuno "odlijepe" na balkansku glazbu! Na njihovim smo svadbama izvodili sve, od narodne glazbe, poput Cigana iz Guče, do komercijalnog džeza, popa, pa čak i hip-hopa.

Odrastao u obitelji u kojoj je majka Marija 30 godina u glazbenoj školi podučavala udaraljke, otac Mario iz hobija svira gitaru i pjeva u zboru, sestra Nuša piše glazbene kritike za Glas Istre, a brat Stjepan jedan je od najboljih čelista na svijetu, Miron je već kao beba puhao u rog. S 13 godina počeo je svirati trombon u glazbenoj školi u Puli gdje je upoznao današnjeg džez-trubača Branka Sterpina, a zajednički glazbeni put nastavili su i na studiju u Grazu. Dvojica prijatelja tada su došla na ideju da svoju ljubav prema džezu ujedine projektom pod nazivom Hauser-Sterpin kvintet.

– Trenutačno pišemo materijal za prvi CD. Želimo svirati isključivo autorsku glazbu – otkriva Miron isključujući mogućnost da, poput svog brata i Luke Šulića, naprave obradu pop-hita.

Ne želi biti zvijezda

– "Billie Jean" može dobro zvučati i na blok-flauti, tubi, marakasu ili trombonu, ali nisam želio ići tim putem i postati zvijezda – govori. Ipak, Stjepanov uspjeh priznaje i dodaje da ga potpuno zaslužuje. – Dok sam ja igrao nogomet, Stjepan je kod kuće svirao. Ni danas ne ispušta čelo iz ruku – priča Miron koji s mlađim bratom ne planira svirati zajedno u javnosti. – Skupa zasviramo samo kod kuće iz zabave – kaže.

A izvan doma, mladi trombonist svake prve nedjelje u mjesecu svira u Zagrebačkom kazalištu lutaka s Big Bandom Hrvatske glazbene mladeži koji vodi Sigi Feigl. – Nevjerojatan je osjećaj kada kao početnik dobijete priliku nastupati sa svojim idolima kao što su Bob Mintzer, Peter Erskine, Pete McGuinness i Karolina Strassmayer, a sve to mogu zahvaliti Feiglu koji dovodi slavne džeziste u Hrvatsku – zaključuje Miron Hauser.

Komentara 2

LU
luftbremzer
10:26 03.05.2011.

Mali ispravak, austrijska altska saksofonistica zove se Karolina Strassmayer! Dakle, nije \"o\" (kao kod našeg Josipa Jurja-Josepha Georga) nego \"a\". Uzdravlje!

EU
EUfan
17:48 02.05.2011.

Hauseri, samo naprijed! Uz vas smo svi koji volimo glazbu a ne glazbena s*****

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije