Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Miró je pet puta jeftiniji od Picassa, košta dva milijuna kuna

Usporedba s Picassovom izložbom došla je kao novinarsko pitanje, iz kojeg se saznalo da još otvorena financijska konstrukcija Picassove izložbe iznosi oko 10 milijuna kuna
18. rujna 2014. u 15:41 0 komentara 113 prikaza
Umjetnički paviljon Joan Miro
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

        Pet puta jeftinija od Picassa, ali pravi dragulj kao i Picassova izložba održana u Klovićevim dvorima, bit će izložba djela Joana Miróa iz francuske Fondacije Maeght koja se za građanstvo otvara 2. listopada u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Rečeno je to jučer na konferenciji za novinare gdje je iscrpnije najavljena Miróova izložba koju su zajednički pripremili ravnateljica Paviljona Jasminka Poklečki Stošić i direktor Fondacije Maeght, Olivier Kaeppelin, i to uz pomoć sponzora na čelu s Inom, Ministarstvom kulture RH i Gradom Zagrebom. Usporedba s Picassovom izložbom došla je kao novinarsko pitanje, iz kojeg se saznalo da još otvorena financijska konstrukcija Picassove izložbe iznosi oko 10 milijuna kuna, a Miróova izložba stoji pet puta manje i ne doseže dva milijuna kuna.

Više od polovice svote, 60 posto, osigurava Ina, a ostatak kulturna politika Hrvatske.

– Svjedoči to o odgovornosti ravnateljice Umjetničkog paviljona u ova recesijska vremena – rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, podsjetivši da je Beč mnogostruko veći i bogatiji od Zagreba, a predstavlja manje od 100 Miróovih djela na aktualnoj izložbi u Albertini. Obećao je novinare koji pišu o Mirou povesti na izložbu u Albertinu, a potom na punč ili čaj... Ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić obavila je reklamnu kampanju u susjednim zemljama, u kojima će sigurno biti zainteresiranih za 40 djela vrhunskoga umjetnika Joana Miróa koji pripada prvoj generaciji nadrealista.     

>> U bečkoj Albertini otvorena Miroova izložba 'Od zemlje do neba'

>> Zagreb i Beč predozirat će se ljepotom Miróova djela

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.