Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture o filmu 'Dara iz Jasenovca': Nitko nije tražio dozvolu za snimanje u Hrvatskoj

Nina Obuljen
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
09.11.2019.
u 21:52

Prema našim saznanjima ni redatelj niti producent nikad se nisu javili HAVC-u ili JUSUP Jasenovac, a film će se u cijelosti snimati u Srbiji, kaže ministrica Nina Obuljen Koržinek

Pismo koje je danas objavljeno u srpskim medijima nije bio nikakav službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj vladi, nego osobna elektronička pošta diplomata SAD-a koji je više puta boravio u Hrvatskoj vezano uz pitanja kulture sjećanja i Holokausta – izjavila je za Večernji list hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirajući tekst iz beogradskog Kurira u kojem je objavljen mejl američkog posebnog izaslanika za holokaust Thomasa K. Yazdgerdija koji od hrvatske ministrice traži podrška za snimanje srpskog filma o Jasenovcu.

Radi se o igranom filmu "Dara iz Jasenovca" koji režira srpski filmski redatelj sa američkom adresom Predrag Antonijević. U mejlu koji je objavio Kurir piše "Volio bih vam predstaviti srpsko-američkog spisatelja i redatelja Predraga Gagu Antonijevića. On je režirao velika filmska ostvarenja, kao što je "Spasitelj", film koji je smješten u Bosnu tijekom rata sa Dennisom Quaidom u glavnoj ulozi, a Oliver Stone je njegov producent. Gaga je zainteresiran da snima film o Jasenovcu. Ne bi to bio dokumentarac, već drama", pisao je Yazdgerdi hrvatskoj ministici kulure u ožujku ove godine, na što je dobio i odgovor.

– Izaslaniku SAD-a za Holokaust sam na njegovo pismo odgovorila i objasnila da Ministarstvo kulture nije adresa kojoj bi se redatelj trebao obratiti već eventualno HAVC-u ukoliko traži dozvole za snimanje u Hrvatskoj ili JUSUP Jasenovac ukoliko se želi informirati o činjenicama i povijesti Jasenovca. Prema našim saznanjima ni redatelj niti producent nikad se nisu javili HAVC-u ili JUSUP Jasenovac, a film će se u cijelosti snimati u Srbiji – ističe hrvatska ministrica kulture. I dodaje:

– S obzirom na učestale manipulacije u srpskoj javnosti vezano uz Jasenovac, manipuliranje brojem žrtava, ali i negiranje zločina počinjenih prema Hrvatima u Domovinskom ratu i stalnog pokušaja povezivanja demokratske Hrvatske s NDH, izrazila sam Posebnom izaslaniku SAD-a za Holokaust sumnju vezano uz ovaj filmski projekt. Prateći proteklih tjedana medijske odjeke u Srbiji, ali i u dijelu hrvatskih medija, jasno je da se opet pokušava zloupotrijebiti tema Jasenovca što uvijek treba osuditi – veli ministrica kulture za Večernji list.

Snimanje igranog filma "Dara iz Jasenovca" otpočelo je 4. listopada u Vojvodini, a producent filma je Kuriru potvrdio da će dio filma biti snimljen i u Hrvatskoj. Redatelj Predrag Antonijević ima skoro tri desetljeća filmskog iskustva u SAD, a u Srbiji je prošle godine snimio film "Zaspanka za vojnike" na temu Prvog svjetskog rata. Film "Dara iz Jasenovca" već je dobio enorman publicitet u cijeloj regiji, a u Hrvatskoj je posebno odjeknula redateljeva izjava u kojoj on, odgovarajući na pitanje ima li u filmu glumaca iz Hrvatske, odgovara "na žalost nema hrabrih hrvatskih glumaca koji bi igrali u mojem filmu".

No, u prošlosti je bilo 'hrabrih' hrvatskih redatelja koji su snimali dokumentarne filmove o Jasenovcu, a među njima svakako treba izdvojiti Lordana Zafranovića. Uostalom, ove je godine hrvatska javnost mogla pogledati i film Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević" koji se bavi sudbinom srpske djece u Pavelićevoj NDH i humanitarnom akcijom koju je organizirala Austrijanka Diana Budisavljević. Film je ove godine bio apsolutni pobjednik u Puli, a na zagrebačkoj premijeri je bila i ministrica Nina Obuljen Koržinek

Komentara 92

ĆI
ćiro
22:11 09.11.2019.

Dali bi Srbi dopustili da Hrvati snimaju neki film u Srbiji,naprimjer o stravicnim mucenjima Hrvata po logorima u Srbiji?

BB
bruna_bruna
22:44 09.11.2019.

Al nas muštraju ti Srbi ko djecu u vrtiću, a mi možemo samo fućkati.Kad će neko od naše vlasti lupiti šakom o stol i reći..dosta!

PR
prigorka
22:43 09.11.2019.

Vide da mogu sto hoce , nemaju koga pitati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije