Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predavanje

Miloradićeve filozofske teme u Hrvatskom centru u Beču

Beč
Reuters
01.05.2010.
u 09:32

Predavanja o djelima velikana gradišćanskohrvatskoga pjesništva Mate Meršića Miloradića (1850 – 1928), koji bi da je živ ove godine proslavio 160. obljetnicu rođenja.

BEČ – „Miloradićeve filozofske teme“, naziv je predavanja održanog u Hrvatskom centru u Beču o djelima velikana gradišćanskohrvatskoga pjesništva Mate Meršića Miloradića (1850 – 1928), koji bi da je živ ove godine proslavio 160. obljetnicu rođenja. Ovaj rođeni Frankanavac je oko pola stoljeća bio župnik u Hrvatskoj Kemlji u Mađarskoj.

Predavanje je održao sveučilišni docent dr. Davor Piskač, koji je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. On je rekao da Miloradićeva djela za današnju literarnonaučnu istraživačku djelatnost predstavljaju nadasve kompleksan fenomen, jer još uvijek nije odgonetnuto da li je ovaj velikan gradišćanskih Hrvata bio veći pjesnik ili filozof, a što je bila i glavna točka bečkog predavanja.

Docent Piskač je čitao Miloradićeve pjesme iz knjige „Jačke / Pjesme“, koju je Hrvatsko štamparsko društvo izdalo 1978. godine, obradivši ih znanstveno s estetskoga stajališta. Temeljni kriterij pritom bio je Miloradićev odnos prema estetskim funkcijama teksta.

Piskač je istakao da je Biblija bila Miloradićevo prvo i najjače uporište, a značaj sklada s Bogom posebno je evidentan u njegovim pjesmama.

Miloradić je, uz estetski vrijedne pjesme, napisao i mnoštvo narodnih pjesama.

Organizatori predavanja bili su Hrvatski centar i Hrvatski povijesni institut u Beču.

Hrvatska kulturna zaklada u Zagrebu proglasila je 2010. godinu jubilarnom godinom hrvatskih književnika Eugena Kumičića i gradišćanskohrvatskoga pjesnika Mate Meršića Miloradića.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije