Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA “Faust” Baleta HNK Zagreb

Milko Šparemblek 
stvorio je zrelo autorsko djelo i moćne plesne slike

Tamás Darai u naslovnoj ulozi
Foto: Mare Bratoš/HNK Zagreb
1/3
23.02.2015.
u 10:42

Tragedija Fausta ovdje je koreodrama u 17 slika, priča o iskonskoj ljudskosti koja ne ide bez radosti života, ali ni bez velikih tragedija, a Šparemblek u dobro znanu priču kao jedan od temeljnih postulata postavlja sumnju

Tri su velike zvijezde baleta “Johannes Faust Passion” premijerno prikazanog u HNK Zagreb u petak 20. veljače. Prva je svakako Milko Šparemblek, koji je ovdje (u svojoj dugogodišnjoj opsesiji ovom temom) dramaturg, koreograf, redatelj i čovjek koji je napravio izbor glazbe.

Iako je dobrano zagazio u svoje deveto desetljeće, Šparemblek se ovom koreografijom predstavlja kao moćan autor očito inspiriran i duboko nadahnut ansamblom Baleta HNK Zagreb, koji je ovdje predstavio u svoj njegovoj, rasplesanoj moći. Tragedija Fausta ovdje je koreodrama u 17 slika, priča o iskonskoj ljudskosti koja ne ide bez radosti života, ali ni bez velikih tragedija. U svemu tome Šparemblek u dobro znanu priču kao jedan od temeljnih postulata postavlja sumnju, bez koje ne bi bilo ni ljudi ni njihova pada ni patnje.Jasna je njegova opčinjenost ovom temom, ali veseli to da smo vidjeli novi (u svojim značenjima i porukama vrlo složeni) balet, nikako ne obnovu priče koju je Šparemblek radio na ovoj istoj sceni 2001. godine, priču koja je punih 14 godina dozrijevala u autoru koji, unatoč autorskoj zrelosti ili baš zbog nje jasno, poručuje: “Sumnjam, dakle jesam”.

Priču je oplemenio neobičnim glazbenim spojevima. Šparemblek u jedinstvenu zvučnu sliku uklapa Bacha, glazbu nepoznatih srednjovjekovnih autora i kompozicije Nevena Frangeša pisane za udaraljke, koje ovdje na nadasve uvjerljiv način podcrtavaju dramatičnost priče.

Druga je velika zvijezda cijeli ansambl Baleta HNK Zagreb, koji u velikim skupnim scenama djeluje kao točno ugođen stroj spreman za najveće plesne izazove.

Treća je zvijezda mladi Tamás Darai, ovdje u naslovnoj ulozi. Ovaj mađarski plesač (tek mu je 23 godine) upravo u Zagrebu, zahvaljujući najrazličitijim ulogama, postaje baletna zvijezda koja osvaja lirskom izražajnošću uklopljenom u preciznu tehniku s točno izrađenim svakim pokretom, ali i dramskom izražajnošću, onakvom kakvu zahtijevaju velike baletne muške uloge.Njemu uz bok stoje Iva Vitić Gameiro i Edina Pličanić u glavnim ženskim ulogama te Guilherme Gameiro Alves u ulozi Mefista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije