Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadar

"Michelangelo Buonarroti" premijerno u Kazalištu lutaka

zadar, michelangelo buonarroti
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/7
19.10.2010.
u 11:48

Kao gost, u ulozi pape, prvi put na sceni lutkarskog kazališta pojavio se doajen hrvatskoga glumišta Pero Kvrgić.

ZADAR - Rano jutro u Sikstinskoj kapeli. Michelangelo Buonarroti, u neprestanoj borbi s mecenama da osigura novac, slika "Dan gnjeva Gospodnjeg". Trudeći se zadržati dostojanstvo i umjetničku slobodu, u neprestanom je sukobu sa samim sobom, ali i s Bogom. Pitanje je li Bog stvorio čovjeka ili čovjek Boga postaje okosnicom njegove unutarnje borbe u kojoj se izmjenjuju san i java, želje i potrebe, stvaran svijet i fikcija, odbacivanje i ponovno prihvaćanje vjere...

Dio je to priče u drami Miroslava Krleže "Michelangelo Buonarroti", koju je u ponedjeljak navečer premijerno pred zadarskom publikom izveo ansambl Kazališta lutaka Zadar pod vodstvom redatelja Dražena Ferenčine. Kao gost, u ulozi pape, prvi put na sceni lutkarskog kazališta pojavio se doajen hrvatskoga glumišta Pero Kvrgić.

Kako je u najavi istaknuo redatelj Ferenčina, predstavu „Michelangelo Buonarroti’’ u dramskom kazalištu sputavaju realne scenske mogućnosti pa je lutkarsko kazalište idealan medij za uprizorenje te Krležine drame koja na nekoliko razina korespondira s današnjim vremenom. A crkva sv. Dominika, dodali bismo, idealna je pozornica na kojoj se poput filmske vrpce izmjenjuju kaotični prizori i neobični likovi proizašli iz Michelangelova "ludila".

Michelangela je utjelovio Zlatko Košta, Juraj Aras je Nepoznat Netko, a u ostalim su ulogama Dragan Veselić, Josip Mihatov, Gabrijela Meštrović-Maštruko, Tamara Šoletić, Asja Rebac, Sanja Zalović, Vjerica Vidov, Irena Bausović i mnogi drugi. Scenografiju potpisuje Darko Petković, kostime Marija Šarić Ban, lutke je izradio Mojmir Mihatov, a glazbu odabrao Igor Karlić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije