Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba lutaka

Metafore na oprugice Mirjane Jalašac u galeriji Prica

izložba, Metafore na oprugice, Mirjana Jelašac
arhiva VL
03.06.2011.
u 14:36

Lutka, obraćajući im se svima, uvijek je u stanju izazvati onu začuđenost i očaranost u kojoj dijete pobjeđuje. Mirjana Jelašac gleda svijet tim očima... zapisala je Željka Čorak o ovoj izložbi

Mirjana Jelašac autorica je zanimljive izložbe naslovljene "Metafore na oprugice". Riječ je o lutkama iz predstave "Vrtna opera", a izložba se otvara u utorak 7. lipnja u 20 sati u maloj dvorani galerije Prica u Pučkom otvorenom učilištu Samobor.  

"Sastavljeni smo u slojevima koji se komešaju i burkaju od površine do dubine. A lutka, obraćajući im se svima, uvijek je u stanju izazvati onu začuđenost i očaranost u kojoj dijete pobjeđuje. Mirjana Jelašac gleda svijet tim očima začuđenosti i očaranosti. Ona odmah vidi drugo lice stvari, mogućnosti preobrazbe. Bistrina i brzina kojom prima poruke vidljivoga svijeta posve su iznimne. Obdarena je onim neobičnim darom koji Ivana Brlić Mažuranić bilježi u bajci o trgovcu Navu: sve što je lijepo i vrijedno zasvjetluca pred njegovim očima. Tako pred Mirjanom Jelašac mašu stvari koje bi htjele oživjeti, koje nude crte svoje naravi mjerene prema ljudskoj, koje bi htjele u svijet ne u svojoj nijemoj služnosti, nego na pozornicu. Za Mirjanu Jelašac sav svijet je pozornica: pozorna je na nj. U toj igri prepoznavanja, gdje se pažljivo čuva slika početne pozicije, beskrajnom i nježnom duhovitošću oprugice metafora čine četke nogama, cijevi se istežu u labuđe vratove, kantica skakuće kao žaba, mjehovi, vješalice i tko zna što još postaju tijela. Obrok metafora topi se kao jagoda u ustima...", zapisala je Željka Čorak u predgovoru ove izložbe koja ostaje otvorena do 26. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije