Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Melbourne 
i Australija u znaku Napoleona

Privući će velik broj turista; traje cijelo ljeto i dio jeseni do 3. listopada. Ostvarena je uz pomoć Fondacija Napoleon, a postavljena u nekoliko cjelina – revolucija, umjetnost i dizajn, Napoleon i Josephine, istraživanja i otkrića
09. lipnja 2012. u 14:56 0 komentara 2 prikaza
050968-01-02
Foto: "

Jedna od najvažnijih izložbi posvećenih Napoleonovu životu u posljednjih nekoliko desetljeća, “Napoleon: Revolution to Empire”, traje od 2. lipnja u australskoj National Gallery of Victoria u Melbourneu. Oživljava legendu svjetske povijesti i jednu od najkompleksnijih figura s tri stotine vrijednih predmeta koji nikad prije nisu bili izloženi u Australiji, a nudi i pregled francuske umjetnosti, kulture i društva od 1770. do 1820. godine uz slike, crteže, gravure, skulpture, pokućstvo, porculan, zlato i srebro, modu i nakit... Iz izloženih se predmeta može dobiti jasna slika o Francuskoj suočenoj s kompleksnim društvenim promjenama. Poznat kao sjajan vojni strateg, Napoleon ovom izložbom dobiva još jednu vrijednu karakteristiku – bio je strastveni ljubitelj i mecena umjetnosti, znanosti i izdavaštva. Izložba također govori i o burnom periodu Francuske revolucije, pogubljenju Luja XVI. i Marije Antoanete te dolasku na vlast mladog Napoleona Bonapartea i njegove žene Josephine, kao para koji je silno želio ostaviti trag u novoj Francuskoj. Da su bili slavni i pomodni, ilustiraju ekstravagantne umjetnine i osobni predmeti – Josephinin nakit i Napoleonova oružja, skupi namještaj, vrijedni darovi koje su davali veleposjednicima, vojne uniforme, ali i jedina sačuvana, predivna dvorska haljina napravljena posebno za ceremoniju Napoleonove carske krunidbe iz 1804. godine.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.