Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada u Parizu

"Mediteranski brevijar" Predraga Matvejevića osvojio nagradu Jean d'Ormesson za 2020. godinu

Predrag Matvejević
Foto: Grgur Žučko/pixsell
VL
Autor
Denis Derk
02.07.2020.
u 18:01

Slavni "Mediteranski brevijar" Predraga Matvejevića osvojio je nagradu Jean d'Ormesson. Riječ je o jednoj od najprevođenijih hrvatskih knjiga

Književnu nagradu Jean d'Ormesson za 2020. godinu dobio je Predrag Matvejević i to za knjigu "Mediteranski brevijar". Matvejević je bio hrvatski publicist, književni teoretičar i esejist te rimski i pariški profesor. Rođen je u Mostaru 1932. godine, a umro u Zagrebu 2017. Riječ je o izdanju koje je objavio Fayard, a prijevod s hrvatskoga na francuski potpisuje prevoditeljice Evaine Le Calvé-Ivičević. 

Nagrada je utemeljena 2018. godine, u počast velikom francuskom književniku čije ime nosi, a dodjeljuje se piscima i djelima koje odlikuje inovativnost pristupa koja izmiče vremenu, jezičnoj odrednici ili žanru. Lanjski dobitnik, a drugi po redu bio je britanski autor Julian Barnes, dok je prvi laureat ove nagrade bio Jacques Stephen Alexis. 

"Mediteranski brevijar“, prvi je put objavljen 1987. godine, preveden je na dvadeset i jedan europski jezik, a također i na arapski, hebrejski, turski, japanski i esperanto. Knjiga je u izdanju V.B.Z.-a doživjela 7 izdanja.

U svojem najpoznatijem djelu, "Mediteranskom brevijaru" Matvejević je pisao o mediteranskom identitetu i njegovim brojnim kulturnim sastavnicama, koje je iznimno dobro poznavao. 

U finalu nagrade bili su i Rachel Carson, Arthur Lochmann, Nastassja Martin i Olivier Rollin. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije