Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrada slavko kopač

Matko Vekić osvojio Grand Prix 6. bijenala slikarstva

Tomislav Buntak i Ivana Andabaka s Matkom Vekićem ispred njegovog nagrađenog rada
Juraj Vuglač
06.12.2021.
u 14:55

Nagrade velike nacionalne likovne manifestacije dodijeljene su Matku Vekiću, Nikoli Pjevačeviću, Ivici Malčiću, Iris Jambrek, Luki Kuševiću, Jurici Pušenjaku i Đuru Sederu.

Nakon više od mjesec dana velike nacionalne likovne manifestacije 6. Bijenale slikarstva u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu, proglašeni su i najbolji. Prije no što ih otkrijemo valja naglasiti da je izložba ponudila radove 80-ak odabranih umjetnica i umjetnika kroz koje je izložen presjek radova nastalih posljednje dvije godine, a u selekciji od nekih 180 do 200 autora koji se u Hrvatskoj aktivno bave slikarstvom. Ključ izbora predstavljenih autora bio je vrlo jednostavan i slijedio je uhodani obrazac – dvogodišnju produkciju i ono što su u tom periodu radili, tko se izdvajao, bio jako aktivan.

No, od niza sjajnih radova, odbor za dodjelu nagrada u sastavu: Snježana Pintarić (MSU), Miroslav Gašparović (MUO), Tomislav Buntak (HDLU), Josip Zanki (HDLU), Zlatan Vrkljan (ALU) dodijelio je nagradu Grand Prix Slavko Kopač 6. bijenala slikarstva u iznosu od 25.000 kuna akademskom slikaru i redovitom profesoru Matku Vekiću. 

Tu odluku, Tomislav Buntak objasnio je riječima: "Već niz godina, od samog početka karijere slikar Matko Vekić snažno utječe na slikarsku scenu dajući joj osobni identitet izvrsnim slikarskim izložbama. Nakon Umjetničkog paviljona, Muzeja za umjetnost i obrt, Gliptoteke HAZU, Doma HDLU-a njegova slikarska izložba " Arhipelag"  održana u MSU u Zagrebu 2021. obilježila je i čitavu izlagačku sezonu u RH. Na 6. bijenalu slikarstva predstavljen je upravo s pet slika iz ciklusa "Arhipelag".  Sama ideja Bijenala slikarstva je predstaviti i nagraditi slikare i slikarice koji su na poseban način obilježili dvogodišnje razdoblje što je upravo nagrađeni umjetnik, slikar Matko Vekić  kroz izložbenu aktivnost kao i izloženim djelima na najbolji slikarski način predstavio stručnoj i širokoj javnosti."

Nikola Pjevačević dobitnik je nagrade za mladog umjetnika Bijenala slikarstva i 20.000 kuna, MSU nagradu koja uključuje samostalnu izložbu u galeriji MSU u 2023. dobio je Ivica Malčić, a NMMG nagradu koja uključuje samostalnu izložbu u galeriji Josip Račić u 2023. Nikola Pjevačević.

Cloverfield nagradu koja uključuje samostalnu izložbu u Galeriji Cloverfield dobila je Iris Jambrek, a nagradu Vladimir Dodik Trokut i Iva Vraneković -  umjetnici umjetniku, a koja se dodjeljuje na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnog filantropa, u jednakopravnim dijelovima dobili su Luka Kušević, Jurica Pušenjak i Đuro Seder. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije