Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPERIMENT

Matija Ferlin pretvorio dječje izjave u projekt nacionalnog kazališta

28.04.2015., Zagreb - U Kineskom paviljonu Zagrebackog velesajma odrzana je konferencija za medije uz izvedbu dijela predstave Matije Ferlina Mi smo kraljevi a ne ljudi. Ivan Joncic, Jadranka Djokic.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
29.04.2015.
u 13:24

Izvedbe će se održati u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma, koji postaje nova pozornica Drame zagrebačkog HNK

U subotu navečer u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma, koji postaje dislociran a pozornica nacionalnog teatra, održat će se premijera autorske predstave "Mi smo kraljevi a ne ljudi" Matije Ferlina nastala u koprodukciji zagrebačkog HNK i Kunstenfestivaldesarts iz Bruxellesa.

Radi se o trećoj predstavi (i prvoj u produkciji jedne velike institucije) u kojoj koreograf Ferlin ulazi u prostor dramskog teatra, dekonstruirajući njegove ključne elemente: u predstavi "Samice" prirodni tok jezika, u "Istovremeno drugi" scenski pokret, a u novoj "Mi smo kraljevi a ne ljudi" sam dramski tekst, temeljeći ga na rečenicama predškolske i školske djece.

Nećaci Pio i Pepe

– Zanimalo me kakav bi scenski potencijal ti dječji iskazi pokazali kad bismo ih stavili u usta jednog zrelog glumca. Čini mi se da smo u svojem istraživanju uspjeli otkriti nešto novo te istovremeno podsjetiti na neposrednost i slobodu izražavanja koju smo kao djeca imali, ali smo je negdje izgubili – rekao je pred premijeru redatelj i koreograf Matija Ferlin.

Predstava je, inače, djelomično inspirirana druženjem s njegovim nećacima Piom i Pepeom, čije je izjave svojedobno zapisivao njihov tata Mauricio, a koji su već postali protagonisti slikovnice našeg sjajnog ilustratora Danijela Žeželja.

U predstavi glume Ivan Jončić, Jadranka Đokić, Livio Badurina (na slici) te Ana Begić, Dušan Gojić i Iva Mihalić, dramaturzi su Goran Ferčec i Jasna Žmak, a scenograf Mauricio Ferlin.

Novi smjer HNK

Suptilno duhovit i "ferlinovski" eteričan, sedmominutni isječak iz predstave koji je jučer predstavljen odabranim novinarima dao je naslutiti kako predstava ima potencijala postati još jednim od Ferlinovih uspjeha, a ravnatelj Drame Ivica Buljan objasnio je da je riječ o prvoj u nizu planiranih premijera kojima HNK želi predstaviti izvedbene projekte koji miješaju elemente verbalnog i plesnog teatra, performansa i vizualnih umjetnosti, kakvi su već afirmirani u nacionalnim teatrima nekih zapadnih država. 

>> Ferlin i HNK na Kunsten festivalu u Briselu

Komentara 1

NE
Neba
08:25 30.04.2015.

Jos jedan totalni promasaj Dubravke Vrgoc. Za pet predstava prodano je sest karata...Novi ministar bi trebao pocistiti nacionalna kazalista ili ce to uraditi HDZ ako dodje na vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije