Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gostovanje u ZKM-u

Matija Ferlin donosi svoju muku po Mateju pred zagrebačku publiku

ZKM
01.02.2023.
u 11:48

Ova je predstava proputovala svijet, a kod nas ju je gotovo pa nemoguće vidjeti

Ljubitelji suvremenog plesa i kazališne magije napokon će doći na svoje: u Zagrebačko kazalište mladih vraća se Matija Ferlin, istarski koreograf koji je usred pandemije u Beču predstavio svoj solo "Sad Sam Matthäus", koji je naša publika mogla vidjeti samo 4. i 5. studenoga 2021. godine.

Radi se u predstavi u kojoj se Ferlin bavi Bachovom "Mukom po Mateju", monumentalnim oratorijem koji koristi kao polazišnu točku za meditaciju o smrtnosti, tragediji i nadi, plešući između prošlosti i sadašnjosti, stvarnosti i fikcije, prizora iz Bachova života i povijesti vlastite obitelji.

Time Bachova "Muka po Mateju" kroz izvedbu postaje Matijina, od gušenja pod izrazito uvjerljivom silikonskom maskom u prvih sat vremena predstave, preko detaljnog razlaganja povijesti tragičnih smrti u svojoj obitelji, do propitivanja trošnosti vlastita tijela, primarnog alata izvedbenog umjetnika.

U predstavi Ferlin govori i o vlastitom doživljaju vjere, razlažući najintimnije slojeve svoje ličnosti, te iznova pred očima gledatelja gradeći čarobni svijet u kojem ima prostora za duboke emocionalne potrese, ali dječju igru i smijeh.

Bachova "Muka po Mateju" traje 150 minuta i može se podijeliti u 68 dijelova, baš kao i Matijina predstava. Njegova nesputana izvedbena pojavnost zato se sada oslanja na gotovo matematičku strukturu minuciozno satkanu u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom, uokvirenu u dojmljivu scenografiju Mauricija Ferlina.

Predstava u koprodukciji austrijskog festivala Wiener Festwochen, francuskog CND-a, Centre national de la danse, i Istarskog narodnog kazališta nastavak je niza projekata pod zajedničkim nazivom Sad Sam, nastalih u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom. Radi se o predstavi koja je s razlogom proputovala svijet, a kako sada stvari stoje, nova zagrebačka gostovanja u 2023. ili 2024. godini nisu planirana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije