Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25 godina rada

Matija Dedić slavio uz moćnog Manua Katchea

Matija Dedić, Manu Katche, Romul Duarte
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
16.04.2019.
u 11:23

Matija Dedić je u petak navečer oduševio nešto više od tisuću posjetitelja u punoj dvorani zagrebačkog Studentskog centra radnom proslavom 25 godina rada. Doveo je na scenu i neke međunarodno poznate glazbenike, jednog od najcjenjenijih svjetskih bubnjara Manua Katchea i brazilskog basista s prebivalištem u Danskoj Romula Duartea. U 10 kompozicija i ad hoc Matijinoj solo izvedbi “I love you” Colea Portera na drugom bisu, u 85 minuta nastupa ispalili su pravi vatromet suptilne, promišljene i često spektakularne svirke. Nije bilo iznenađujuće da su trojica glazbenih velikana “kliknuli” kako treba već od početne četiri Dedićeve skladbe. Drukčija Matijina svirka i harmonijski sklopovi koje je najavljivao za album jasno su se čuli i u SC-u, gdje je Katche za svoju prepoznatljivu svirku dobivao i po tri pljeska unutar jedne teme.

Čak i kad je pomalo “statirao” i iz drugog plana ekonomično pratio melodiju, kao u melankoličnoj Gibinoj “Nisi više moja bol”, na čijoj studijskoj verziji svira Matija Dedić, Manu je bio motor koji je, kao što se jasno primijetilo tijekom čitavog koncerta, vidljivo uživao u svirci puneći je njemu lakim, ali sjajnim potezima, od prikrivenih filova do otvorene spektakularnosti.

Matija Dedić Katchea je upoznao 2006. na snimanju Gibonnijeva albuma “Unca Fibre”, a suradnja i na koncertu publici je priuštila da uživo čuje majstora bez kojega Peter Gabriel ne ide na turneje i ne snima albume. Ako je Katche, razumljivo, bio zvijezda večeri, Matijina fascinantna svirka i dionice Duartea u “Maiden Voyage” Herbieja Hancocka, “Nardis” Milesa Davisa i “Little Sunflower” Freddieja Hubbarda, uz Katcheov solo u posljednjoj, bili su kap koja je prelila čašu scenskog majstorstva i opet izazvala ovacije publike. Kad su svemu tome na kraju pridodali izvrsnu Dedićevu temu “Final Destination” bilo je jasno o kakvom skladatelju, a ne samo pijanistu govorimo. Posljednja postaja nadopunjena je bisom sa Stingovom “Fragile” i Matijinim pozdravom publici - “I Love You”. 

Komentara 1

AM
AMD------------------------
14:28 17.04.2019.

koji odgoj,koja kultura ! hvala nebu,da vas hrvatska ima !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije