Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mza 180. rođendan

Matica Hrvatska priprema nacrt Zakona o hrvatskom jeziku

Zeljko Hladika/PIXSELL
11.01.2022.
u 10:52

Naša najstarija institucija u kulturi pripremila je čitav niz novih programa.

Iako će u veljači ove godine proslaviti 180. rođendan, Matica hrvatska, najstarija kulturna institucija u nas, koja je lani u studenome dobila novo vodstvo, puna je planova. Tako je predsjednik Matice Miro Gavran na susretu s novinarima najavio veću suradnju sa 123 ogranka, novi izgled mrežnih stranica, ciklus tribina Sučeljavanje koji započinje 25. siječnja tribinom o uvođenju eura, ljetni sajam knjiga s Matičinim izdanjima te intenzivan rad na nacrtu Zakona o hrvatskom jeziku.

Potpredsjednik Matice Mario Jareb najavio je izložbu o Matičinu jubileju koju u Klovićevim dvorima priprema Hrvatski povijesni muzej, ali i tisak novog sveska iz edicije Povijest Hrvata koji će se baviti intrigantnim 20. stoljećem.

Potpredsjednica Matice Dubravka Oraić Tolić priprema Zbornik s lanjskog znanstvenog skupa o Hrvatskom proljeću koje je nazvala drugim hrvatskim preporodom. Onaj prvi, ilirski, bio je misteriozna kombinacija hrvatske i jugoslavenske ideje, a ovaj drugi bio je kroatocentričan, istaknula je akademkinja. Novi gospodarski tajnik Ivica Nuić najavio je uvođenje zlatnih, srebrnih i brončanih donatora i veću trasparentnost u financijskom poslovanju, te je rekao da je sramota da je splitski ogranak Matice hrvatske blokiran zbog 9000 kuna. Podsjetio je da je prvi predsjednik Matice grof Janko Drašković bio gospodarstvenik, te da je baš Matica osnovala Hrvatsku gospodarsku komoru.

Književni tajnik Božidar Petrač najavio je bogatu izdavačku djelatnost spomenuvši da će u Stoljećima hrvatske književnosti izići i izbor iz djela Slavka Kolara, ali i dvije knjige Vesne Parun, najveće hrvatske pjesnikinje, u povodu njezina stotog rođendana. Najavio je i nastavak objavljivanja Danteove “Božanstvene komedije”, izbora iz djela Ive Brešana, prijevode Aristotela, knjigu Krešimira Nemeca “Narativne strategije” te objavu Unamunova romana “Abel Sanchez”, ali i zbornike o Radoslavu Katičiću i Igoru Zidiću.

Glavni tajnik Matice Mario Dominković naglasio je da mu je velika zadaća obnova Matičine zgrade koja je u prilično lošem stanju, te da je stanje koju je novo vodstvo zateklo u blagajni potkraj 2021. godine zadovoljavajuće. No, u tijeku je revizija poslovanja i inventura zaliha knjiga koje su poprilične. Miro Gavran najavio je da će se o izdavačkoj politici Matičinih časopisa razgovarati za koji mjesec. godini obilježiti 180. obljetnicu djelovanja

Komentara 1

BL
blekpanther
10:40 15.01.2022.

Bila “gorljiva antifašistkinja”odmah mi je draža!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije