Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej Marton

Martonov porculan 18. st. nakon Venecije i Zagreba osvaja Napulj

Marton
Foto: Pixsell
1/5
08.04.2011.
u 15:38

Na izložbi će gostovati tri najveća svjetska kolekcionara iz Trsta, Londona i Amerike

Nakon izložbe u Veneciji, koju je posjetilo 10.000 ljudi, europski porculan 18. stoljeća Muzeja Marton seli se u Napulj, u muzej Duca di Martina - Villa Floridiana.

- To je jedan od najljepših muzeja u Italiji, najreferentniji muzej, pitanje je prestiža i kvalitete izlagati tamo, to je pravi centar umjetnosti - izjavio je Veljko Marton, vlasnik Muzeja Marton, danas na tiskovnoj konferenciji uoči izložbe u Napulju.

Postav izložbe, kao i postav u Zagrebu i Veneciji, osmislio je akademski slikar, fotograf, scenograf i dizajner cvijeća Saša Šekoranja, a izložbu prati bogato ilustrirani katalog na talijanskom jeziku "Čarolija bijelog zlata". Naziv kataloga Marton opravdava time što je cijena prvog europskog porculana bila jednaka zlatu, pa su porculan i nazivali bijelim zlatom.

- Ovom izložbom želimo publiku pobliže upoznati s umjetničkom vrijednošću porculana i značajem koji je imao u svakodnevnom životu aristokracije 18.stoljeća. Zamolili smo tri najveća svjetska kolekcionara iz Trsta, Londona i Richarda Cohena iz Amerike da budu gosti i njihovi objekti idu u Napulj - najavio je Marton.

Novootvoreni privatni muzej na Gornjem gradu broji 148 eksponata, a vlasnik, koji je ujedno i kolekcionar, ponosno govori o svakom komadu porculana, svakoj slici, porculanskoj figuri ili satu objašnjavajući njihovu umjetničku vrijednost. S razlogom, jer se među izloženim primjercima mogu vidjeti najrjeđi komadi poput šalice iz servisa koji je Marie Antoinette dobila u povodu rođenja sina, a postoje samo tri takva predmeta u svijetu.

- Dva reda ovih čaša skupljao sam 40 godina - rekao je Marton pokazujući na 20-ak izloženih čaša iz kolekcije staklo.

Izložba se u Napulju otvara 16. travnja, a u lipnju seli i u Budimpeštu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije