Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Marinko Sudac: Ova izložba je kao da sam dobio Oscara

Neobično je čuti, ali ipak je istina: prvi put se djela Ivane Tomljenović Meller i Travelera, odnosno Josipa Seissela/jo Kleka, Mihe Schona, Čedomila Plavšića i drugih, predstavljaju izvan granice bivše Jugoslavije!
26. siječnja 2012. u 16:33 0 komentara 408 prikaza
izložba, kolekcija Marinko Sudac, u Budimpešti
Foto: arhiva VL

– Pokazati kolekciju u Kassak muzeju u Budimpešti, to je kao da sam dobio Oscara! – kaže naš poznati kolekcionar djela avangardne umjetnosti Marinko Sudac. I doista, program koji su pod naslovom “Krugovi interferencije” pripremile ekipe Kassaka, Zbirke Marinko Sudac i Instituta za istraživanje avangarde vrijedan je Oscara i da nije knjige od 212 stranica koja ga dvojezično predstavlja.

– Prvi put se tu uspoređuju avangardne umjetnosti s ovih prostora s onima iz druge države – kaže Sudac.

U ovom slučaju s mađarskom avangardom. Intenzivni su umjetnički utjecaji i veze Mađarske i bivše Jugoslavije, a izložba koja traje do sredine travnja pokazuje snažna umjetnička imena obiju strana, glasovite časopise i publikacije iz tog doba. Osobito se to odnosi na najutjecajnije avangardne časopise Zenit s ove, i časopis MA s mađarske strane. Šira publika zna i za Dada Tank…

Marinko Sudac prikupio je više od dvadeset tisuća umjetnina i dokumenata umjetničke prakse povezane s avangardom, iz dugog razdoblja od 1909. do 1989. A danas se kolekcionarov posao proširio na područje avangardne Italije, sve do Baltičkog i Crnog mora, odnosno Japana gdje su važan i kuriozitetan ulov bile promarksističke publikacije.

No, najvažnije je da je Sudac oživio taj materijal i postavio meritornog čovjeka na čelo institucije – virtualnog web muzeja www.avantgarde-museum.com – povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, koji zajedno s Editom Sasvari piše uvod u knjizi “Krugovi interferencije”, a gdje sav taj materijal esejistički tumače Feđa Vukić i Vidosava Golubović. Neobično je čuti, ali ipak je istina: prvi put se djela Ivane Tomljenović Meller i Travelera, odnosno Josipa Seissela/jo Kleka, Mihe Schona, Čedomila Plavšića i drugih, predstavljaju izvan granice bivše Jugoslavije!

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.