Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Marina Šur Puhlovski dobitnica nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman

Do sada su nagradu VBZ-a ovih hrvatskih, dobivali i književnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pa je doista riječ o nagradi regionalnog sjaja.
16. svibnja 2018. u 21:34 1 komentara 518 prikaza
Marina Šur Puhlovski
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Književnica Marina Šur Puhlovski je romanom "Divljakuša" osvojila nagradu VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman koja dobitniku donosi čak 100.000 kuna. Nagradu je primila u veličanstvenoj Guvernerovoj palači u Rijeci na sajmu knjige i festivalu autora Vrisak koji već jedanaest godina organizira VBZ. Natječaj za neobjavljeni roman VBZ je raspisao četrnaesti put, a Marina Šur Puhlovski je nakon Jelene Marković, Nure Bazdulj Hubijar, Svjetlane Gjoni, Ankice Tomić, Marine Vujčić i Lade Vukić, osma laureatkinja. Pri tome treba reći da su Jelena Marković i Lada Vukić dijelile nagradu sa Marinkom Koščecom i Ivicom Ivaniševićem. Nagrada je do sada samo jednom dodjeljivana izvan Zagreba, a to se desilo na sajmu knjiga i autora u Puli 2002. godine kada je laureta bio danas već afimirani pisac Josip Mlakić.

Festival Vrisak Drago Glamuzina: Ljudi traže što manje govora o piscu, a što više razgovora s njim

Rukopis "Divljakuša" Marine Šur Puhlovski pobijedio je u iznimno oštroj konkurenciji u kojoj je ove godine bilo čak 112 rukopisa, a prednost je izborila zahvaljujući stručnom žiriju u kojem su bili Zoran Ferić (predsjednik), Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Mile Stojić i Drago Glamuzina. No, Marina Šur Puhlovski, nagrađivana književnica raznorodnog opusa do sada je već dva puta slala svoje rukopise na VBZ-ov natječaj. Roman "Igrač" je prije par godina bio i u užem izboru za nagradu, a nedavno je i ugledao svjetlo dana i to baš u VBZ-ovoj biblioteci te osvojio naklonost kritike. Očito je treće slanje rukopisa na prestižni i unosni literarni natječaj koji se s pažnjom prati u cijeloj regiji bilo sretno za zagrebačku književnicu. Marina Šur Puhlovski je slala kratke priče i bila i nagrađivana i na Večernjakovom natječaju za kratku priču.

U VBZ-u tvrde da je novčana nagrada od 100.000 kuna najizdašniji honorar za jednu književnu nagradu na ovim prostorima, a autoru pripada i pravo na objavu književnog djela i mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži. Osim novca, VBZ-ova nagrada otvara i brojna druga vrata. Tako se roman "Specijalna potreba" lanjske dobitnice Lade Vukić našao i na kazališnoj pozornici HNK-a Zadar, dok je englesko izdanje romana "Brdo" Ivice Prtenjače, još jednog u nizu VBZ-ovih laureata, konkuriralo za najvažniju nagradu koja se dodjeljuje djelima prevedenim na engleski jezik International Dublin Literary Award 2018.

Do sada su nagradu VBZ-a ovih hrvatskih, dobivali i književnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pa je doista riječ o nagradi regionalnog sjaja. Naravno, nagrade ne bi bilo bez glavnih partnera, a to su ove godine Dalmacijavino i Pipi, te sponzori Tisak Medija i Znanje, a nagradu je podržalo i Ministarstvo kulture programom Poduzetništvo u kulturi.

VBZ Najbolji neobjavljeni roman Nisu mogli odlučiti tko je bolji: Nagradu pravedno podijelili Lada Vukić i Ivica Ivanišević Lada Vukić DENIS DERK Neodoljivi lik desetogodišnjeg Emila trebao bi odmah naći mjesto u obveznoj lektiri USKORO U KNJIŽARAMA Mirjana Krizmanić u novoj knjizi uči zašto guramo glavu u pijesak i savjetuje kako prestati
Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • onako_ovlaš:

    tko će vbz dati 100.000 kuna,vjerojatno je riječ o manipulaciji,mi tebi i sebi reklamu,zaboravi kune,nema ih,čeka nas možda stečaj