Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Manjim poreznim nametima do povratka stranih koprodukcija

Stranim producentima koji dođu snimati u Hrvatsku nude se popusti od 20 posto, a od toga imaju korist struka i zajednica
13. svibnja 2011. u 16:17 1 komentara 2 prikaza
HAVC slogan

Kad se već ne možemo pohvaliti nekim važnijim sudjelovanjem hrvatskih filmova na tekućem festivalu u Cannesu, veseli vijest da akcija Hrvatskog vizualnog centra za privlačenje stranih filmskih partnera ne prolazi bez zanimanja.

Otkako je HAVC početkom godine predstavio strategiju nacionalnog razvoja audiovizualnih djelatnosti, stvaranje klime koja napokon može početi privlačiti strane koprodukcije u Hrvatsku bilo je jedan od prioriteta centra. Aktivnosti nisu prošle bez odjeka u Ministarstvu kulture i drugim državnim resorima koji imaju više ingerencija nad promjenama poreznih sustava u zemlji, a uskoro bi dogovoreni okviri trebali biti i definirani zakonom. No, već je sad HAVC u poziciji da može nuditi porezne popuste od 20 posto svim međunarodnim filmskim i TV-producentima koji dođu snimati u Hrvatsku. Pritom se gleda na korist koju bi od takvih koprodukcija izvlačili hrvatski filmski profesionalci, ali i šira zajednica koja bi kapitalizirala na uslugama smještaja i ukupne potrošnje stranaca koji nam dolaze. Istodobno, HAVC počinje pripremati domaću struku za što kvalitetnije obavljanje nadolazećih poslova.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • hr76:

    Actually, you can!!! Tvorac plakata izgleda ne zna da imamo i pustinju kod Đurđevca, malo bolje poznavanje hrvatske geografije bi pomoglo!