Naslovnica Kultura Knjige

Mala knjižara Vida Morpurga iz Splita slavi veliki, 150. rođendan

Samozatajni Morpurgo pokrenuo je knjižničarstvo u Hrvatskoj, a osnovao je i Narodni list, Prvu pučku dalmatinsku banku...
19. studenoga 2010. u 17:05 0 komentara 346 prikaza
'17.11.2010., Split- Knjizara Morpurgo na pjaci slavi 150 godina  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Punih 150 godina, u srcu Splita, na Pjaci, radi kultna knjižara Morpurgo. Osnovao ju je 1860. Vid Morpurg, skroman čovjek, iznimnih vizija zahvaljujući kojem je pokrenuto knjižničarstvo u Hrvatskoj čija se kulturna misija čuva i danas.

Nije se volio hvaliti

Pod pokroviteljstvom Grada, taj veliki događaj otvaranja jedne od najstarijih knjižara na svijetu, obilježit će se od 22. do 25. studenog nizom događaja. Promovirat će se knjiga “Vrata knjige, vrata grada” autora fra Bonaventure Dude, Jakše Fiamenga, Enesa Kiševića i fra Ante Vučkovića. Otvorit će se izložba fotografija i predstaviti fotografska mapa Marije Braut, povijesni prilog Joška Belamarića, prikazati dokumentarni film “Biti mi daj” i u Muzeju grada izložba “Vid Morpurgo u svom vremenu”.

Knjižara Morpurgo i u doba opće digitalizacije i interneta funkcionira zahvaljujući vrijednoj Mariji Pisac, knjižničarki i vlasnici.

Vid Morpurgo je bio “mali”, a zapravo veliki čovjek koji je sve činio tiho i nevidljivo, a jedan je, zasigurno, od najčasnijih ljudi Splita.

Sa 14 godina je radio

Sa 14 godina otac ga je zaposlio u skladištu knjiga, sa 16 je otišao kod najvećih izdavača u Italiju, sa 18 je otvorio prvu posudbenu biblioteku u Splitu, a sa 20 knjižaru. Malo tko zna da je Vid Morpurgo pokrenuo “Dalmatinski godišnjak”, bio član prve Vlade narodnjaka i začetnik pokretanja Narodnog lista. U njegovu knjižaru svraćali su profesori, liječnici, odvjetnici... Vid Morpurgo u svojoj knjižari osnovao je Prvu pučku dalmatinsku banku da siromašne žitelje Splita i Zagore spasi od lihvarskih banaka. Imao je i tvornicu rakije, likera i vina. Izvozio je čak 50 različitih dalmatinskih vina, a njegov je izum i popularni stock. Osnovao je i prvu parnu tvornicu opeka 1865. u Dujmovači.

Vid Morpurgo pokopan je na starom židovskom groblju na Sustipanu, pod Marjanskim borovima. Na grobnu ploču uklesan je natpis: “Uzvišen umom, plamenit duhom...” 

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.