Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIBENSKI PIJANIST

Maksim Mrvica najavljuje dosad najveću turneju po Kini

Maksim Mrvica
Foto: PR FOTO
1/6
25.10.2017.
u 14:40

- Ovo je prvi puta u zadnjih devet godina da u ovo vrijeme u godini nisam na turneji po Kini, jer sam u potpunosti usmjeren na novi album na kojem će biti i dvije skladbe koje smo danas predstavili. Taj će album biti drukčiji od prijašnjih s mnogo orkestra i klavira - rekao je Mrvica

U Pekingu je u utorak održana konferencija za medije kojom je najavljena dosad najveća kineska turneja hrvatskog pijaniste svjetskog glasa Maksima Mrvice, a radi se o turneji nazvanoj "Phantasy of the Silk Road 2018.", koja će s oko četrdesetak crossover piano koncerata s bendom biti podijeljena na proljetni i jesenski dio.

"U Kinu dolazim oko 12 godina, pa su nove skladbe 'Put svile' i 'Kineska rapsodija' izraz moje naklonosti prema toj zemlji", rekao je Mrvica posebice istaknuvši "Kinesku rapsodiju" čiji je autor Tonči Huljić uz suprugu Vjekoslavu nazočio konferenciji za novinare.

Na konferenciji su ekskluzivno uživo izvedene obje nove skladbe, koje utjelovljuju središnju temu turneje. Brojne novinare, od koji su neki do Pekinga potegli i iz jugoistočnih azijskih zemalja u kojima su Mrvičina glazba i pojava itekako popularni, zanimalo je odakle inspiracija za njih.

Cijela Kina je inspiracija, poručio je Huljić novinarima. "Kada sam počeo raditi na ovome projektu, posebice na skladbi 'Put svile', postavio sam si zadaću da Kinu opišem u jednoj riječi i sve stavim u jednu glazbenu temu. Na kraju sam ipak odabrao tri - veličina, mudrost i skromnost", rekao je splitski skladatelj.

Huljić je izjavio kako je na skladbama radio intenzivnih mjesec i pol dana, te da mu nije bilo lako sjediti non-stop za klavirom i slagati melodije. Temeljna ideja bila je uključiti što je moguće više kineskih tradicionalnih instrumenata i melodija, kako bi slušatelje i gledatelje odveli na glazbeno putovanje drevnom trgovačkom rutom koja je spajala dva kraja svijeta.

Osim tradicionalnog kineskog zvuka, Mrvica će na  turneji promovirati i novi album.

"Ovo je prvi puta u zadnjih devet godina da u ovo vrijeme u godini nisam na turneji po Kini, jer sam u potpunosti usmjeren na novi album na kojem će biti i dvije skladbe koje smo danas predstavili. Taj će album biti drukčiji od prijašnjih s mnogo orkestra i klavira", rekao je.

Snimljen je sa simfonijskim orkestrom u Budimpešti, a na njemu će se naći i obrade nekih svjetskih pop hitova, istaknuo je Mrvica koji je za novi uradak odabrao i pjesme "Clocks" grupe Coldplay, "All of Me" Johna Legenda te instrumental iz hit serije "Game of Thrones".

Nakon konferencije uslijedili su intervjui s brojnim azijskim medijima, no prije toga je čelnik kineske tvrtke MingXing ZaiXian ili Star Online Wen Di uručio šibenskom pijanistu vrijedan poklon - kutiju cijenjene vrste tradicionalnog kineskog čaja pu-erh iz pokrajine Yunnan, čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 50.000 kuna.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i 26 koncerata diljem zemlje, čiji je vrhunac bio u Velikoj dvorani naroda pored pekinškog Tiananmena (gdje je u utorak završio povijesni 19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine), Mrvica predstojeću turneju vidi i kao priliku za susret s obožavateljima u nešto manjim kineskim sredinama.

"Jako se veselim turneji jer po prvi put idemo u neke manje gradove, što je prilika za obožavatelje koji me prije nisu gledali uživo da svjedoče jednom zaista velikom glazbenom projektu", poručio je Mrvica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije