Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLITSKI HNK

Magnificat i Chichesterski psalmi pod ravnanjem Harija Zlodre

maestro Hari Zlodra
arhiva
21.12.2011.
u 15:20

Na programu su Magnificat u D-duru J. S. Bacha skladan za orkestar, zbor i četiri ili pet solista te Chichesterski psalmi Leonarda Bernsteina, zborno djelo za dječački sopran ili kontratenor, solo kvartet, zbor i orkestar

Orkestar i Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split u srijedu 22. prosinca s početkom u 20 sati izvest će božićni koncert pod ravnanjem maestra Harija Zlodre. Na programu su Magnificat Johana Sebastiana Bacha i Chichesterski psalmi Leonarda Bernsteina.

Kao solisti u Bachovu Magnificatu nastupit će sopranistica Antonija Teskera i Biljana Ivanović, alt Žana Marendić Bučević, tenor Sveto Matošić Komnenović te bas Mate Akrap. U Chichesterskim psalmima Leonarda Bernsteina solist je dječak Roko Blažević.

Magnificat u D-duru Johanna Sebastiana Bacha jedna je od njegovih velikih vokalnih skladbi, skladana za orkestar, zbor i četiri ili pet solista. Tekst je hvalospjev Djevice Marije preuzet iz Evanđelja po Luki. Izvorna je skladba napisana za božićne večernje u Leipzigu 1723, a Bach je poslije uklonio tekstove koji se posebno odnose na Božić, kako bi djelo bilo prikladno za izvođenje tijekom cijele godine. Nova je verzija prvi put izvedena 1733. u Thomaskircheu, i to 2. srpnja jer u to vrijeme toga dana slavio blagdan pohođenja Blažene Djevice Marije. Magnificat je podijeljen u 12 dijelova, koji se mogu grupirati u tri stavka, od kojih svaki počinje arijom, a završava zborom. Solisti su dva soprana, alt, tenor i bas.

Chichesterski psalmi zborsko su djelo Leonarda Bernsteina za dječački sopran ili kontratenor, solo kvartet, zbor i orkestar. Tekst je izabrao sam skladatelj, koristeći dijelove šest starozavjetnih psalama na hebrejskom. Bernstein je izričito navodio da ulogu kontratenora ne bi trebala pjevati sopranistica, već samo kontratenor ili dječački sopran, vjerojatno kako bi 23. psalam, Davidov psalam bio doživljen kao da ga pjeva sam dječak David. Psalmi su, pod ravnanjem autora, praizvedeni u New York Philharmonic Hallu 15. srpnja 1965., a 31. srpnja na Chichester Festivalu, za koji je djelo bilo i naručeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije