Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Igrama

Mađarski pijanist Gergely Bogányi u Kneževu dvoru

 pijanist Gergely Bogányi
Foto: arhiv IGRE
1/3
22.07.2013.
u 10:29

Nakon pljeska koji nije jenjavao i višekratnog vraćanja na pozornicu, maestro se publici obratio riječima: „Obično nesviram dodatke nakon Lisztove sonata, ali za Duborvnik..." Time je, naravno,još jednom osvojio srca publike

Proslavljeni mađarski pijanist Gergely Bogányi nastupio je u sklopu Vip programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara s probranim klavirskim kompozicijama F. Chopina i F. Liszta u nedjelju,  21. srpnja, u prepunom atriju Kneževa dvora i oduševio publiku fascinantnom količinom pažnje pridodane svakom tonu.

Mađarski pijanist Gergely Bogányi klavir je počeo svirati s četiri godine, a glazbeno obrazovanje stjecao je u Mađarskoj, Finskoj i SAD-u. Na njegovu glazbenu osobnost snažno je utjecala Annie Fischer koja mu je ostala mentorica sve do svoje smrti. Bogány je pobjednik brojnih međunarodnih natjecanja, među kojima se ističe zlatna medalja na jednom od najprestižnijih međunarodnih pijanističkih natjecanja Franz Liszt u Budimpešti 1996. godine. Bogány je prije tri godine u Umjetničkoj palači u Budimpešti u dva dana izveo napamet sve što je Chopinov ikada napisao za klavir i time se nametnuo kao jedan od vodećih interpreta tog romatičarskog majstora u što se mogla uvjeriti i publika u Dvoru.

U prvom dijelu recitala Bogányi je izveo Nokturno br. 3 u H-duru, „Minutni” valcer, Valcer u cis-molu te Treću sonatu u h-molu Frédérica Chopina, kojima je drugom dijelu suprotstavio Franza Liszta s nokturnom Švicarska iz Prve knjige Godine hodočašća, zatim Ples patuljaka te na koncu koncentracijski jednu od najtežih klavirskih kompozicija, Sonatu u h-molu u trajanju od pola sata koju je ipak uspio jasno zaokružiti, a svaku temu donijeti s velikom dozom svježine i inspiracije.

Nakon pljeska koji nije jenjavao i višekratnog vraćanja na pozornicu, maestro se publici obratio riječima: „Obično nesviram dodatke nakon Lisztove sonata, ali za Duborvnik...\" Time je, naravno,još jednom osvojio srca publike.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije