Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. lutkarski input fest

Lutke na pet dana preuzele Karlovac na radost djece, ali i odraslih

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
1/6
30.05.2024.
u 12:36

Međunarodni lutkarski InPut Fest obogatio kulturnu scenu grada na četiri rijeke brojnim predstavama iz Hrvatske i inozemstva

Karlovac je ovih dana bio organizator i domaćin 3. međunarodnog lutkarskog InPuT Festa koji je tijekom pet dana obogatio kulturnu scenu grada brojnim lutkarskim predstavama iz Hrvatske i inozemstva za sve uzraste. Peđa Gvozdić, umjetnički voditelj festivala, kazao je da ovaj festival svake godine sve više raste i prepoznat je u inozemstvu od kuda, kao i iz Hrvatske, imaju sve više zahtjeva za sudjelovanje kazališnih kuća.

Ovogodišnji program festivala bio je iznimno bogat s devet predstava u konkurenciji te tri predstave u off-programu na više lokacija. Osim karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom, čiji je ansambl igrao svoje predstave za djecu u karlovačkom kazalištu, u ovogodišnji se festival kao partner uključilo i Kino Edison u kojem su se održavale predstave, kao i na splavi na rijeci Kupi pokraj VK Korana.

Naime, dodatna zanimljivost InPuT festivala jest i to što se predstave održavaju na raznim lokacijama po gradu; od kazališta, kina, uz rijeku, u parkovima. Posebnost ovogodišnjeg programa bile su predstave za odrasle. Maleni i veliki tako su gledali predstave pet hrvatskih kazališta iz Osijeka, Splita, Zadra i dva kazališta iz Rijeke, među kojima je i predstava HNK Ivana pl. Zajca "Kralj Edip" namijenjena odraslima.

U Karlovac su došli i glumci iz Španjolske, Francuske, Italije i Kragujevca iz Srbije. Ovogodišnjim InPuT Festom ušlo se u europski projekt koji povezuje tri velika festivala: internacionalni lutkarski festival u talijanskoj Ravenni, festival "Zlatna iskra" iz srpskog Kragujevca i karlovački festival kao najmlađi. U sklopu projekta održana je i profesionalna radionica francuskog kazališta, a prikazana je i retrospektivna izložba Gradskog kazališta lutaka Split u kojoj je predstavljena povijest kazališta i njihova lutkarstva.

1/6

– Vjerujem da će festival sve više rasti, pogotovo pod okriljem ovih zajedničkih europskih projekata. Sve više će poprimati međunarodni oblik, a Karlovac bi time mogao postati prepoznatljiva meka lutkarstva – rekao je o festivalu Milivoj Juras, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije