Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Luka Ritz htio je biti rock-zvijezda ili komunistički revolucionar

Luka Ritz (1)
Foto: Goran Lakus/Pixsell
1/7
20.10.2011.
u 21:36

Na Zagreb film festivalu predstavljen "Oblak", film Miroslava Sikavice o Lukinim roditeljima i prijateljima

Na Zagreb Film Festivalu premijerno je predstavljen "Oblak", dokumentarac Miroslava Sikavice o intimnoj pozadini medijski eksponiranog slučaja ubojstva Luke Ritza, koje je potreslo hrvatsku javnost.

Miroslav Sikavica zabilježio je najteže trenutke obitelji, prijatelja i bivše djevojke Luke Ritza, s kojima je proveo više od godinu dana nakon Lukina stradanja, snimajući potresnu svakodnevicu suočavanja sa smrću voljenog sina i prijatelja.

Najintimniji događaji

Bio je s Lukinim roditeljima u trenutku telefonskog poziva kojim je, nakon mjeseci agonije, policijski službenik priopćio roditeljima da su pronašli ubojice njihova sina. Bio je s njegovim prijateljima na posmrtnoj proslavi Lukina rođendana, samo godinu nakon što su ga u istoj prostoriji slavili s nasmijanim Lukom. Sikavičina kamera snimila je i Lukine znance koji su cijeli grad oblijepili fotorobotom njegova ubojice, u ganutljivom pokušaju da natjeraju policiju da napokon uhvati bjegunca. Zahvaljujući snažnom dokumentarističkom instinktu i očito velikom uloženom vremenu, "Oblak" Miroslava Sikavice dosad je najpotpuniji prikaz života Luke Ritza, koji prvi put prikazuje njegove roditelje kao obične, male ljude koji samo žele preboljeti svoj gubitak. A njega kao inteligentnog, hiperaktivnog tinejdžera punog ljubavi, koji je sanjao o karijeri rock-zvijezde ili komunističkog revolucionara.

Naslov filma preuzet je iz njegova školskog sastava, napisanog nakon prekida s djevojkom. U njemu se Luka prikazuje kao oblak u potrazi za morem koje bi ga ispunilo, a na kraju blijedi i ostaje lebdjeti nad zemljom u obliku jutarnje izmaglice. Taj emotivni tekst pred kamerama čita njegova djevojka, jedina ljubav Lukina mladog života. Kaže, zadnji ga je put vidjela u bolničkom krevetu, gdje se naoko oporavljao od kobnih ozljeda glave. Već tada je bio potonuo i bez energije kojom je uvijek prštao. Pitao je voli li ga još uvijek, a ona mu je odgovorila da ga nikad nije ni prestala voljeti.

Bez dosadnih stručnjaka

Upravo je u takvim trenucima vrijednost filma Miroslava Sikavice. On se ne pokušava tisućiti put baviti socijalnim fenomenom maloljetničkog nasilja, pred kamere ne dovodi stručnjake ili liječnike, već priču o Luki predstavlja kroz živote onih koji su ostali živjeti s činjenicom njegove smrti.

Među najtužnijim prizorima u filmu kadrovi su oca Rena, koji u samoći preslušava "Viva la Vida" grupe Coldplay. Taj singl Luka je tjednima iščekivao, a premijerno je pušten samo nekoliko sati nakon njegove smrti. Kadrovi "Oblaka" govore mnogo više od suhih dnevnopolitičkih analiza. Oni prikazuju stvarnost.

Komentara 32

Avatar WindFucker
WindFucker
22:00 20.10.2011.

Nevjerojatno, nepotrebno, nesavjesno i neodgovorno.

OB
-obrisani-
22:07 20.10.2011.

Crvena propaganda za crvenu rvacku \"A njega kao inteligentnog (?), hiperaktivnog tinejdžera punog ljubavi (?), koji je sanjao o karijeri rock-zvijezde ili komunističkog revolucionara.\" Tko to instrumentalizira tuđu nesreću i povezuje kategorije inteligentno i ljubav, sa zločinačkim komunizmom ?

Avatar puky
puky
21:42 20.10.2011.

\"rock-zvijezda ili komunistički revolucionar\" ?!?! ... što je ovo ljudi moji ? ... po meni sasvim obični ********** mladić spletom nesretnih okolnosti postaje \"izvanzemaljac\" ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije