Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Star Wars

Lucas je samo želio svog Flasha Gordona, a Yoda se trebao zvati Buffy

ratovi zvijezda
Foto: Promo foto
1/13
14.12.2015.
u 18:22

Osim vizualnog stila Flasha Gordona, Lucas se oslonio na motive iz Kurosawine "Skrivene tvrđave" i priču "Gospodara prstenova". Njegov prijedlog "Zvjezdanih ratova" Universal je odbio jer je bio "kompliciran i dosadan"

Samo tri dana dijele nas od premijere novog nastavka najutjecajnijeg serijala u povijesti znanstvene fantastike, a možda i filma uopće. "Ratovi zvijezda: Sila se budi" u režiji J. J. Abramsa biti će sedmi film glavnog serijala "Ratova zvijezda", koji je davno izašao iz okvira kinodvorana te postao jedna od najraširenijih zabavnih franšiza na planetu.

Osim originalnih filmova, primjerice, dosad je snimljen animirani "The Clone Wars" iz 2008. godine, zatim pet TV specijala, šest animiranih TV serija, više od stotinu istoimenih igara napravljenih za najrazličitije platforme, te stotine stripova i knjiga smještenih u svijet "Ratova zvijezda".

Proizvodi ili filmovi?

Ta ogromna kreativna mašina usko je povezana s propagandnim aparatom i biznisom proizvodnje popratnih sadržaja, od tematskih parkova do odjeće i uporabnih predmeta s motivima "Ratova zvijezda", na kojima se svake godine okreću milijuni dolara, pa se često postavlja pitanje reklamiraju li ti proizvodi filmove ili su filmovi tu da reklamiraju njih, potičući fanove da troše sve više novca na tričarije s likom Dartha Vadera, Yode i robota R2D2. Na vrhuncu uzbuđenja zbog novog filma Večernji list donosi vam trodijelni feljton o povijesti "Ratova zvijezda" i fenomenima koji su iz njih proizašli.

Čitava priča počela je krajem šezdesetih, kada je mladi George Lucas uz pomoć Francisa Forda Coppole pokušao otkupiti prava na filmsku adaptaciju TV serijala "Flash Gordon". Depresivan i ljut nakon neuspješnih pregovora, odlučio je stvoriti vlastitu svemirsku operu vizualno blisku Flashu Gordonu, ali tematski inspiriranu prikazom društvene nepravde u Kurosawinoj "Skrivenoj tvrđavi", ugledajući se i na epski univerzum "Gospodara prstenova" J. J. R. Tolkiena. Istovremeno je pripremao debitantski igrani film "THX 1138", dugometražnu razradu kratkog distopijskog trilera koji je režirao na fakultetu. Film je premijerno prikazan 1971. godine, podbacivši na kinoblagajnama usprkos sjajnim kritikama koje su mu na koncu donijele i nominaciju za uglednu znanstvenofantastičnu nagradu Hugo.

Spasili ga "Američki grafiti"

Šefovima studija Universal svidio se Lucasov debi pa su već iste godine potpisali ugovor za dva nova filma: "Američke grafite" i "Ratove zvijezda". Produkcijski tim ubrzo je odlučio da je Lucasov rani nacrt scenarija "Ratova zvijezda" prekompliciran i nedovoljno atraktivan pa su sve resurse usmjerili na snimanje "Američkih grafita", humorne drame o odrastanju koja je 1973. godine nominirana za pet Oscara te osvojila dva Zlatna globusa i niz festivalskih nagrada, upisavši se u kolektivnu memoriju američkih gledatelja kao jedan od najznačajnijih američkih "coming of age" filmova u povijesti. Usprkos komercijalnom i kritičarskom uspjehu tog filma, mladi se Lucas nikako nije mirio s odbijanjem "Ratova zvijezda" pa se zatvorio u osamu kako bi scenarij učinio dopadljivijim: gradeći arhetipske likove definirane u komparativnoj mitološkoj studiji "Junak s tisuću lica" Josepha Campbella, osmislio je Lukea i Annikina Starkillera (kasnije će ga preimenovati u Anakin Skywalker), dodao element mistične Sile, Jedijima suprotstavio antagoniste Sithe te znatno pojednostavio radnju kako bi se svidjela što širem krugu gledatelja. Novog saveznika pronašao je u producentu Alanu Laddu, koji je bio velik fan "Američkih grafita", pa je odlučio pomoći Lucasu da snimi svoj idući film. Ladd je osobno odnio Lucasov scenarij predsjedniku 20th Century Foxa Gordonu Stulbergu, uvjerivši ga da mora podržati "Ratove zvijezda". Stulbergu se, srećom, svidjela srčanost mladog producenta pa je nastavio podržavati projekt i u trenucima kada ga je upravni odbor studija svim silama pokušavao ugasiti.

I prije nego što je snimanje krenulo, Lucas ih je iritirao inzistiranjem na angažiranju isključivo nepoznatih glumaca, što su smatrali lošim za promociju filma. Na audiciji za princezu Leiju, primjerice, odbio je Sissy Spacek, Farrah Fawcett, Glenn Close, Jessicu Lange, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Cybill Shepherd, Jane Seymour, Anjelicu Huston, Kim Basinger, Kathleen Turner i Geenu Davis, presudivši u korist mlade Carrie Fisher koja je u rezimeu imala jednu jedinu ulogu, i to sporednu, u filmu "Shampoo" iz 1975. godine. Producenti su potom nudili da glas Darthu Vaderu daje Orson Welles, no Lucas je ponovno tražio što nepoznatijeg glumca pa je uloga na kraju pripala Jamesu Earlu Jonesu, koji je do tada uglavnom glumio u niskobudžetnim TV projektima. Jedini nešto poznatiji glumac u originalnoj podjeli bio je Harrison Ford, kojeg je publika znala kao Boba iz "Američkih grafita", no Lucas mu zbog toga nije dodijelio novu ulogu, baš naprotiv: u ulozi Hana Sola želio je Kurta Russella, a nakon što je taj dogovor propao, pokušao je i s tada još nepoznatim Sylvesterom Stalloneom, kao i s Robertom Englundom koji će se deset godina kasnije proslaviti kao Freddie Krueger u "Stravi u Ulici brijestova". Nakon što se Englund pokazao premladim za ulogu, svojem prijatelju Marku Hamillu predložio je da se i sam okuša na audiciji za "novi film o svemiru", Hamill ga je poslušao i ubrzo dobio ulogu Lukea Skywalkera, koja će mu zauvijek promijeniti život!

Yoda se trebao zvati Buffy

Kao lokaciju snimanja prvog filma superambiciozni Lucas odabrao je tunisku pustinju, u koju je avionima dovukao svu potrebnu opremu, nekoliko tisuća rekvizita, pa čak i strojeve kojima su puna dva mjeseca usred ničega gradili nastambe planeta Tatooinea. Ulicama seta svakog se dana vrzmalo 130 filmskih radnika, a put im je presijecalo 25 različitih modela robota, makete vozila u prirodnoj veličini... Setovi koje je Lucas sagradio na nekoliko tuniskih lokacija ostat će turistička atrakcija do današnjih dana, a po popularnosti im parira jedino hobitsko naselje koje je za snimanje "Gospodara prstenova" na Novom Zelandu 1999. godine podigao Peter Jackson.

Osim na šest međusobno udaljenih lokacija u Tunisu, snimanje se odvijalo u nacionalnom parku Tikal u Gvatemali, u američkoj Dolini smrti te u studijima Elstree i Shepperton u Velikoj Britaniji, podižući budžet filma na 11 milijuna dolara, zbog čega su izvršni producenti pribjegavali svim raspoloživim metodama uštede: poznato je da je u jeku snimanja hollywoodska diva Debbie Reynolds, inače majka glavne glumice Carrie Fisher, nazvala Georgea Lucasa protestirajući što joj kći na set u Veliku Britaniju leti ekonomskom klasom. Lucas je problem riješio preusmjerivši poziv glumici, koja je mami posramljeno rekla da "odjebe" i time zaključila dramu. Poslije se žalila da joj je od uštede na kartama mnogo veći problem bila zabrana bilo kakvog rublja ispod kostima koji je nosila, zbog čega je mjesecima svoje grudi morala obuzdavati – ljepljivom trakom.

Iz današnje perspektive radilo se o sasvim trivijalnoj žrtvi za film koji će nedugo nakon premijere 1977. godine postati najunosniji hollywoodski film svih vremena, zaraditi 775,4 milijuna dolara i time spasiti 20th Century Fox od izvjesne propasti, osvojiti čak šest Oscara, a s vremenom postati i najunosnija franšiza u povijesti, čija je ukupna zarada 2012. godine procijenjena na 30,7 milijardi, a danas po nekim pokazateljima probija 40 milijardi dolara!

Zato ne čudi da je isti upravni odbor Foxa koji je svim silama kočio produkciju "Ratova zvijezda" za drugi nastavak obilno odriješio kesu, podržavajući film i kad se suočavao s krizama koje su mu znatno probijale budžet. Samo požar koji je izbio na setu "Isijavanja" Stanleya Kubricka u susjednom hangaru studija Elstree, uništavajući i dio Lucasova seta, koštao ih je tri i pol milijuna dolara, a osim vatre, na snimanju tog nastavka pogubnim će se pokazati i led, odnosno najveća snježna mećava u pet desetljeća norveške meteorološke povijesti koja je danima blokirala hotel u kojem su boravili filmaši, odnoseći im nove milijune i onemogućavajući bilo kakav rad na filmu.

Usprkos svim nedaćama, "Ratovi zvijezda: Imperij uzvraća udarac" iz 1980. godine do danas će ostati najpoznatiji film serijala, u kojem se prvi put pojavljuje mudri Yoda i odvija se kultna scena susreta oca i sina u kojoj Darth Vader izgovara "No, I'm your father" (često krivo citirano kao "Luke, I'm your father"). Zanimljivo je da su u originalnom scenariju njihovi likovi bili znatno drugačiji: Yoda je, primjerice, trebao biti vilenjak s plavom kapicom i zvati se Buffy, a Darth Vader nije trebao biti Lukeov otac, čak je planirano pojavljivanje "pravog" Lukeova tate – gospodina Skywalkera.

Nakon velikog uspjeha prva dva nastavka, treći uopće nije bio upitan. "Ratovi zvijezda: Povratak Jedija" 1983. godine zaradio je pet nominacija za Oscar i dostojno zaokružio originalnu trilogiju. Dolaskom novih nastavaka, ona će ostati središnja, ali ne i ishodišna točka priče. O tome više u idućem broju Večernjeg lista.

>>Sila se probudila u Zagrebu

>>Darth Vader uručio 25 000-u ulaznicu za film - Ratovi zvijezda 'Sila se budi'

Komentara 2

DU
Deleted user
19:15 14.12.2015.

Karta je v žepu.

DU
Deleted user
09:07 15.12.2015.

Bila je 1983. Četvrtak. Poslije škole. Prijateljica i ja ne znamo što bi od dosade i odlučile otići u kino. Kino Kalnik. Film se prikazuje u 16,00 sati. Ratovi zvijezda: Imperija uzvraća udarac ... nikad čule. Nakon što smo pogledale film, izlazimo iz kina i šutimo. Pogledamo se i u glas velimo: ajmo još jednom i kupimo karte za predstavu u 18,00 i vratimo se u kino. To oduševljenje serijalom traje i danas i to sam prenijela i na svoju djecu :).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije