Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO U KINIMA

Lorax: Preslatki medvjedići u maloj školi antikapitalizma

lorax
lorax
06.04.2012.
u 18:40

Nakon Grincha, Mačka u šeširu i Hortona, još jedan lik Dr. Seussa dobio je visokobudžetnu ekranizaciju

Nakon Grincha, Mačka u šeširu i Hortona, još jedan lik Dr. Seussa dobio je visokobudžetnu ekranizaciju. U hrvatska kina došao je animirani mjuzikl “Lorax –  zaštitnik šume”, nastao prema poznatoj priči iz 1970-ih.  

U filmu pratimo dječaka Tina, stanovnika distopijskog Štvarograda u kojem prirode već odavno nema – zamijenjena je “novim i boljim” rješenjima, poput stabala na baterije i plastičnih cvjetova koje oblijeću električne pčele.

Tin je do ušiju zaljubljen u malo stariju susjedu Andreu, koja mašta o stvarnom drveću, kakvog se još uvijek sjeća Tinova baka. U pokušaju da pronađe sjeme pravog drveta i time osvoji Andreino srce, Tin se upušta u opasnu avanturu izvan zidina grada u kojem je sve, pa čak i kisik, zaštićeno, brendirano imenom lokalnog tajkuna. Moćniku, naravno, nimalo nije u interesu da u gradu počne rasti drveće koje proizvodi besplatan kisik pa prijetnjama pokušava spriječiti Tina u njegovoj misiji.

Hrabrom dječaku na putu stoji i mrzovoljni starac, nekadašnji vrlo uspješni biznismen odgovoran za uništenje prirode oko grada. Starcu opterećenom grižnjom savjesti ipak se svidi dječak pa mu počinje pričati o svojim počecima i napornom ali mudrom Loraxu, zaštitniku šume čija upozorenja o sječi stabala nije slušao. Starčeve reminiscencije uvode nas u razigranu priču o vremenu dok je priroda još postojala, a u njoj su živjeli preslatki medvjedići i druga animirana bića koja će oduševiti najmlađe gledatelje.

Onima malo starijima namijenjena je pojednostavnjena moralka koja se provlači kroz cijeli film, upozoravajući što bi se moglo dogoditi ako pristanemo bezglavo robovati kapitalu. Tako će mladi gledatelji osim zabave dobiti i podlogu koja će možda omogućiti da razumiju bunt protiv Todorića i drugih, često bezobzirnih ekonomskih gospodara Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
21:56 06.04.2012.

Opet antikapitalistički pamflet, uvijen u ruho preslatkih medvjedića, u potrazi za prirodom, ugroženom od bezobzirnih tajkuna. Osuđivati se mora neo-liberalna ideologija kapitalizma, koja pogoduje bezobzirnim profiterima, uništavanju prirode itd., ali i svaki drugi sustav, n. pr. kineski komunizam, ako činii jednaku štetu svijetu, zavodi diktaturu, ne brine za oće dobro, okoliš itd.

OB
-obrisani-
21:59 06.04.2012.

Isti autori bi mogli napraviti sličan crtić - malu školu komunističkih gulaga i pranja mladih mozgića od vrtičke dobi......

BO
boltek
20:34 06.04.2012.

Milena. Nema zamjerki članku. Pokušaj da ne stavljaš u svaki nalov - \"preslatki\"-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije