Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Ljubavno-intelektualni trokut Freuda, Junga i mazohistice

U kinima igra drama o dvojici velikih psihoterapeuta i zgodnoj mladoj pacijentici iz Rusije
02. ožujka 2012. u 16:57 1 komentara 117 prikaza
Opasna metoda
Foto: Opasna metoda
Pogledajte galeriju 1/3

U hrvatska kina stigao je film "Opasna metoda" redatelja Davida Cronenberga, smješten u doba početaka psihoanalize, a fokusiran na erotsko-intelektualni trokut između Sigmunda Freuda, Carla Junga i mlade histeričarke Sabine Spielrein.

Priča se otvara kad u Jungovu kliniku kočijom dolazi mlada Ruskinja Sabina, čiju neurozu, na žalost, iritantno preglumljuje lijepa Kiera Knightley. Sabina je izuzetno inteligentna, obrazovana žena u teškom psihičkom stanju, uzrokovanom potisnutim mazohističkim fantazijama o vlastitome ocu.

Odbacivanje oca teorije

Jung na njoj odlučuje prvi put primijeniti terapiju razgovorom, koju je otac psihoanalize Freud nekoliko godina prije spomenuo u jednom stručnom časopisu. Sabinin slučaj povezuje tu dvojicu velikih terapeuta, koji se počinju sve intenzivnije dopisivati, a kasnije i viđati. I dok Freud u Jungu vidi idealnog nasljednika, Jung se sve više udaljava od njegovih dogmi, istovremeno se sve više približavajući Sabini, koju pretvara u asistenticu, a potom i ljubavnicu.

Niz zamršenih odnosa koji će uslijediti odlično nose Viggo Mortensen u ulozi Freuda i Michael Fassbender kao mladi Jung, a sjajni su i sporedni glumci – Sarah Gadon kao požrtvovna Jungova supruga Emma i Vincent Cassel, koji tumači odmetnutog Freudova učenika Otta Grossa.

Još uvijek muški svijet

Ta iznimno jaka međunarodna ekipa, na čelu s redateljem koji je već pokazivao svoju fascinaciju velikim umovima 20. stoljeća, isporučila je zanimljivu, smirenu dramu čiji likovi vlastitim ponašanjem utjelovljuju sve kontroverzne točke rane psihoanalitičke teorije. Neki će filmu predbaciti nedostatak intenziteta, no čini se da se Cronenberg namjerno odlučio stati na loptu kako bi dočarao suzdržanu društvenu etiketu s početka stoljeća.

Erotska komponenta također nije prenaglašena, a snaga filma počiva na muškim likovima i njihovim odnosima. Djelomično je to zbog podbačaja Kiere Knightley u kontrastu sa sjajnim izvedbama muških kolega, a djelomično i zbog socijalnog i povijesnog konteksta u kojem se priča odvija, a kojim su dominirali muški intelektualci skloni zauzdavanju snažnih ega.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema