Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Ljubavnica Rima - povijest kao uzbudljiv ljubić o gladijatorima

knjiga,Ljubavnica Rima, Kate Quinn
arhiva VL
12.09.2011.
u 15:26

Novu će knjigu u prvom redu voljeti ljubitelji povijesnih romana jer je u njoj obilje pomno istraženih podataka na temu svakodnevnog života iz toga doba – od odnosa unutar obitelji preko opisa gladijatorskih treninga, pa sve do odjeće

Ako volite ljubiće, “Ljubavnica Rima” mlade američke književnice Kate Quinn očarat će vas zapletom koji ne sluti na sretan kraj. Ako pak volite malo muževniju vrstu literature, tu su opisi gladijatorskih borbi kojima je oživljena epoha slavnih dana Rimskog Carstva u kojem je najjeftinija valuta bio ljudski život – kako carski tako i robovski.

 Carske i ine obitelji

No, ovu će knjigu u prvom redu voljeti ljubitelji povijesnih romana jer je u njoj obilje pomno istraženih podataka na temu svakodnevnog života iz toga doba – od odnosa unutar obitelji (carskih i posve običnih), preko opisa gladijatorskih treninga i opreme, pa sve do načina na koji su žene tada slagale svoje frizure i birale odjeću. Upravo ti detalji u autorici otkrivaju povjesničarku koja to po struci ipak nije. Naime, autorica romana diplomirala je i magistrirala klasično solo pjevanje, ali je dijete povjesničara.

Sama kaže da je odrastala u kući u kojoj su se umjesto bajki za djecu pričale anegdote iz života Julija Cezara i Aleksandra Makedonskog te da je i ova knjiga plod njezine fascinacije tim dalekim vremenima, ali i posveta roditeljima koji su je uputili u taj čaroban svijet ljudske prošlosti.

 Karijera pjevačice

 U središtu je priče romana “Ljubavnica Rima” Tea, robinja iz Judeje. Njezina gospodarica u njoj vidi prijetnju za ljubav Arija Barbarina, glasovitog i nepobjedivog gladijatora. No, Tea ipak nije tek podložna ropkinja nego i žena od karijere tog doba. Karijeru će joj donijeti njezin predivan glas te postaje cijenjena pjevačica koja nastupa za rimsku aristokraciju, no njezin će joj talent biti i put u propast. Upravo zbog izvanrednog glasa zapazi je rimski car Domicijan, što je dovodi u samo središte mračnih zakulisnih igara na carskom dvoru.

Hoće li u svemu tome uspjeti sačuvati život koji joj je važniji od njezina vlastitog, otkrit će čitateljima tek zadnje stranice ovog pozamašnog povijesnog romana koji ćete teško ispustiti iz ruku.

Ovaj je roman objavljen u sklopu biblioteke Knjiga dostupna svima plus te je plod suradnje zagrebačke izdavačke kuće Znanje i Večernjeg lista (prijevod Silvije Nosić, 39,90 kuna). On je istodobno i svojevrstan nastavak ljetnih hitova u kojima su za vruće dane na plaži objavljeni još vrući krimići, ali i najava novih uzbudljivih povijesnih romana koji će tek stići u ruke čitatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije