Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera

Ljubav od koje klecaju koljena

'05.01.2012., Split - HNK, foto session nove drame u Splitskom HNK Romeo i Julija. Glumci Anastazija Jankovska i Marko Petric Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
1/3
09.01.2012.
u 19:27

Anastazija Jankovska i Marko Petrić kao Romeo i Julija u novoj dramskoj predstavi HNK Split

Najpoznatija ljubavna tragedija, "Romeo i Julija" W. Shakespearea, u režiji Nenni Delmestre, premijerno će se izvesti u četvrtak u HNK Split. U toj "priči svih priča" glavne uloge povjerene su mladim splitskim glumcima Anastasiji Jankovskoj i Marku Petriću.

– Ovo je golema uloga. Igra se jednom u životu i nikad više. Osjećala sam pritisak i strah kad sam je dobila, ali mislim da je to dobro jer te tjera naprijed – otkrila nam je Anastasija Jankovska.

Glumačka joj je želja bila odigrati Juliju, kojoj je sva predana. Na ljetovanje je ponijela tekst, pogledala sve dostupne filmove, pročitala prijevode... Ističe da je riječ o bezvremenskoj priči, kako svi tragamo za ljubavi od koje nam zastaje dah, klecaju koljena i za koju bismo prevrnuli planine.

– Bez toga nema smisla živjeti – tvrdi Anastasija.

Julija nije "lešana"

U splitskom "Romeu i Juliji" puno je mladih, cijela treća godina splitske Akademije, a pomažu im stariji kolege: Žarko Radić, Trpimir Jurkić i Snježana Sinovčić Šiškov. To je velika ansambl predstava sa 28 glumaca. Anastasiji je najteže bilo riješiti se općenitih pojmova o Juliji.

Jer Julija, kaže, mora biti od krvi i mesa, ne samo lepršava djevojka.

– Netko tko se na kraju ubije ne može biti "lešan" – slikovito će, uz napomenu da je i u tom liku tražila sebe.

Redateljica Nenni Delmestre je zahtjevna, ali Anastasija voli kad od nje traže gotovo nemoguće. Za svog partnera Marka Petrića ima samo riječi hvale. Privatno su prijatelji i iznimno joj je ugodno s njim raditi.

Siguran je i miran, kaže, za razliku od nje, paničarke.

Marko Petrić motive za predstavu traži unutar sebe, a zadovoljan je što je za partnericu dobio baš Anastasiju. Jer ona je, naglašava, veliki profesionalac i u svakom trenutku može se na nju osloniti.

Nikome slični

– Romeo je velika uloga i poslastica za svakog glumca. Svi bismo mi željeli igrati neke klasične uloge za koje je potrebna i sreća jer ovakvo djelo postavlja se jednom u deset godina – otkriva Petrić.

Presretan je i velika mu je čast što mu se pružila prilika igrati Romea. Dok je u godinama za ovu ulogu.

– Cijela je predstava žestoka, jakog ritma, nabijena emocijama. Komad je smješten u sadašnje vrijeme, u njemu ima i nasilja među mladima. I u nasilju i u ljubavi išli smo "do kraja". Sve je vrlo, vrlo jako i strastveno. Radili smo iznutra, onako kako bismo mi reagirali u zadanim okolnostima. Da ne budemo nikome slični. Tekst i poruka je ista, ali mi to nosimo na svoj način, u hipu o predstavi govore Anastasija Jankovska i Marko Petrić.

Ona je već bila Ofelija u "Hamletu" i čini se, veselo će, da joj Shakespeare "dobro ide". No zapažena je njezina uloga i u "Školi za žene".

Marko Petrić igrao u Splitu niz uloga: Horacija u "Hamletu", a za nastup u predstavi "Moje dijete" dobio je "Malu Juditu".

Oboje hvale Ladu Kaštelan i njezinu pedantnu dramaturšku obradu. I redateljicu Nenni Delmestre koja je, kako kažu, egzaktna, profesionalna, velika radnica i velika umjetnica.

Komentara 3

LO
lopata22
21:42 09.01.2012.

Jankovska,prava Hrvatica

KA
karambita
12:21 10.01.2012.

Kako bih joj tek klecala koljena, hmmmmmm

VE
velikazmija
14:04 10.01.2012.

jezik lopata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije