Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u dvoranu

Lisinski otvoren nakon 268 dana! Vraćaju se Pogorelić i John Malkovich

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
22.09.2021.
u 11:37

U ciklusus Lisinski subotom očekuju nas i nastupi Orkestra mladih Gustav Mahler, Camerona Carpentera, Ive Pogorelića, Dubravke Tomšič Srebotnjak i Slovenske filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve...

Nakon što je prošle sezone održano svega pet koncerata iz ciklusa “Lisinski subotom” zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je oštetio zgradu Lisinskog, glazbenici se nakon 268 dana ponovno vraćaju u omiljenu zagrebačku dvoranu. Obnovljeni Lisinski svoja će vrata otvoriti sutra koncertom Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije uz Haydnovo “Stvaranje svijeta” pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Ansambli HRT-a nastupaju u ciklusu Lisinski subotom i u siječnju, uz Simfonijski orkestar i Zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka izvođenjem Druge simfonije Gustava Mahlera pod ravnanjem Philippa Von Steinaeckera.

Maestro Nikša Bareza u sklopu proslave stote godišnjice postojanja zagrebačke Muzičke akademije 16. listopada ravnat će Simfonijskim orkestrom i Zborom Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

– Prihvatio sam ovaj angažman s velikim zadovoljstvom i velikom odgovornošću – rekao je najavivši da će na programu biti djela istaknutih hrvatskih skladatelja S. Horvata, M. Kelemena i N. Devčića uz solistice Jadranku Gašparović, violončelo, i Martinu Filjak, glasovir, a dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Igor Lešnik otkrio je da će ovaj koncert biti dvostruko slavlje jer će njime maestro Bareza obilježiti šezdeset godina umjetničkog rada.

Govoreći na predstavljanju ciklusa „Lisinski subotom“, dekan Muzičke akademije nazvao ga je uistinu nenadmašnim ciklusom, a ansambl Muzičke akademije „nenadmašnim u izvođenju djela hrvatskih skladatelja“. Naime, studenti zagrebačke Muzičke akademije izvest će 27. studenoga još jedno djelo domaćeg skladatelja, operu-basnu I. Kuljerića “Animal farm”, koja je imala i svoju praizvedbu u Lisinskom 2003. godine na Muzičkom Biennalu Zagreb te se sada ponovno vraća na pozornicu Lisinskog u režiji Krešimira Dolenčića, a pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Uz program ciklusa, gdje nas očekuju i nastupi Orkestra mladih Gustav Mahler, Camerona Carpentera, Ive Pogorelića, Dubravke Tomšič Srebotnjak i Slovenske filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve, Johna Malkovicha… ravnatelj Lisinskog spomenuo je i neke od programa izvan ciklusa koji su na repertoaru ove sezone: povijesno gostovanje fantastične Berlinske filharmonije sljedeće godine uz umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Kirilla Petrenka, koncerti Soweto Gospel zbora, Zucchera, Vlatka Stefanovskog...

Osvrnuvši se na Lisinski Atrium – Otvoreni Lisinski, program koji je od ovog proljeća do jeseni na otvorenoj pozornici ugostio čak 22 programa, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević na jučerašnjem predstavljanju rekao je da je Lisinski dio prihoda od ulaznica, odnosno 20.000 tisuća kuna, darovao Zakladi za obnovu bazilike srca Isusova i gradnju Pastoralnog centra koji nosi ime djevojčice Anamarije Carević koja je izgubila život u potresu 22. ožujka 2020. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije