Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U prodaji

Lijepa, ružna, nezgodna... istina o alkama

Alka u politici – politika u alki
VL
03.08.2015.
u 12:57

Predstavljamo vam jedinstvenu knjigu koja se pojavljuje u povodu velikoga jubileja, obilježavanja tristote obljetnice velike obrane grada Sinja od Osmanlija

Sinjska alka sjećanje je na ratnu pobjedu nad nadmoćnim osmanskim neprijateljem iz 1715. kada je malobrojna posada obranila sinjsku tvrđavu unatoč žestokim naletima višestruko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Upravo zato što je Alka izrasla iz rata, autor je odlučio istražiti njezinu povezanost s ratovima dvadesetog stoljeća, Prvim svjetskim ratom, Drugim svjetskim ratom i Domovinskim ratom te utvrditi jesu li potomci vitezova iz 1715. slijedili stope hrabrih predaka. Baštinik te povezanosti je Viteško alkarsko društvo iz Sinja koje djeluje gotovo 300 godina. Autor je također želio pokazati na koje su sve načine izvršene promjene u strukturi alkarskoga društva na počecima ratova, što se događalo s Alkom u ratovima i kakva je bila njezina sudbina u poslijeratnim razdobljima.

Ono što je do sada bilo najmanje istraženo i predstavljeno javnosti, upravo je utjecaj politikâ kao rezultata ratova koje su određivale Alku u njima samima. Ljepote Alke koje su jednom u godini doživljavali naraštaji Sinjana, Cetinjana i njihovih gostiju, nisu tema ovih zapisa. Ovdje je iz alkarskih natjecanja posuđena ikonografija, govori domaćina i glavnih gostiju, jer, samo su oni bili ono što se mijenjalo i što je imalo vrlo jasne političke sadržaje.

Danas je Alka hrvatska priča, ponosno sjećanje za budućnost, ljepota koju treba čuvati i očuvati. No teba znati da je ona u prošlosti rijetko kada bila to što je danas, ponosna hrvatska priča. Cijena očuvanja bila je velika i skupa.

Ova knjiga ne spada u knjige koje donose hvalospjeve, naprotiv, moglo bi se reći da na određeni način iznosi prljavo rublje o mnogim ne tako slavnim alkarskim aktivnostima posljednjih stotinu godina. No prošlost je takva kakva je, s njom se moraju suočiti današnji i budući naraštaji baštinika slavne pobjede iz 1715.

Knjigu "Alka u politici – politika u alki", autora Ivana Kozlice, potražite u prodaji na svim kioscima i na mondo.hr za 49,90 kn.

Informirajte se o svim našim izdanjima putem Facebook stranice

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije