Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncert

Legendarni Jordi Savall u subotu na Festivalu Kvarner u Opatiji

jordisavall_nnn_kul_010612
arhiva
01.06.2012.
u 15:52

Koncert u Opatiji imat će i jednu posebno emotivnu i sjetnu dimenziju sjećanja na Montserrat Figueras – ta sjajna pjevačica punih pola stoljeća bila je i Savallova ravnopravna partnerica u istraživanjima i diskografskim projektima

Nakon svečanog otvorenja, koje je za petak bilo zakazano uz koncert Orkestra Purpur i pijanistice Martine Filjak pod ravnanjem Michaela Fendrea, ovogodišnje izdanje Festivala Kvarner u subotu, 2. lipnja, u Opatiju dovodi jednog od najvećih svjetskih glazbenika. 

Umjetnik s misijom

Reći za Jordija Savalla da je ekspert i jedan od najvećih autoriteta za ranu glazbu, premalo je jer ne kazuje ništa o njegovoj umjetničkoj i ljudskoj karizmi koja ga u prvom redu i čini velikim glazbenikom. Jordi Savall je i pravi znanstvenik, muzikolog, baš poput većine izvođača srednjovjekovne i renesansne glazbe. Ali, nije znanost ta koja stare zapise i note pretvara u živu i uzbudljivu glazbu. Emocije slušatelja, bez obzira bili oni povijesno informirani ili ne, pobuđuje samo istinski umjetnički nerv i strast. A Jordi Savall je čovjek koji to svakako ima. Za njega je zato bavljenje glazbom i dio šire umjetničke i humanističke misije približavanja i upoznavanja različitih kultura kroz upoznavanje i susretanje različitih, a opet toliko bliskih glazbenih baština. Takav pristup vrlo zorno pokazuje i program pod naslovom Mare nostrum s kojim Savall i njegov vrhunski instrumentalni ansambl Hespèrion XXI dolazi u Kristalnu dvoranu opatijskog hotela Kvarner. Da parafraziramo slogan pod kojim se Hrvatska reklamira na svjetskom turističkom tržištu, Savall nam predstavlja mediteransku glazbu kakva je nekad bila. Pri tome mu je naročito stalo da pokaže prožimanje podjednako važnih utjecaja koji su na mediteranske zemlje tijekom povijesti imali kršćanstvo, židovstvo i islam. Stoga su i vokalni solisti Francuz i Turčin.

U spomen na suprugu

Koncert u Opatiji imat će i jednu posebno emotivnu i sjetnu dimenziju sjećanja na Montserrat Figueras, koja je preminula u 23. studenog prošle godine. Osim samostalne karijere, ta je sjajna pjevačica punih pola stoljeća bila i Savallova ravnopravna partnerica u glazbenim istraživanjima i brojnim diskografskim projektima, a u braku su bili od 1968. godine.

Ostale detalje o programima u Opatiji potražite na www.festivalkvarner.com.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije