Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Lascivnost, perverzije i vulgarnost za 21. stoljeće

leda_nnn_kul_170712
arhiva
17.07.2012.
u 03:48

Prije rada na predstavi napravile smo veliko istraživanje i vidjele da je većina ondašnjih kritika, a Leda je praizvedena 1930., Krleži zamjerala preveliku količinu lascivnosti, perverzije i vulgarnosti, kažu autorice Tomić i Kovačić

“Prije rada na predstavi napravile smo veliko istraživanje i vidjele da je većina ondašnjih kritika, a Leda je praizvedena 1930., Krleži zamjerala preveliku količinu lascivnosti, perverzije i vulgarnosti. Mi smo krenule baš od toga jer smatramo da je Krleža nevjerojatno precizno i točno detektirao perverziju ljudskih odnosa, prisutnih i danas u 21. stoljeću.” Tako su svoju Ledu predstavile redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić, još za vrijeme proba u Zagrebu, kada su govorile za mjesečnik Kultura Večernjeg lista.

Na jesen u Zagrebu

Ovih dana u Crnoj Gori bruse zadnje detalje Krležine Lede, kako su same rekle, Lede za 21. stoljeće, koja će premijeru imati u petak 20. srpnja, u Staroj ljevaonici u Kotoru u sklopu međunarodnog festivala Kotor Art koji je sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Kraljevskim pozorištem Zetskim domom iz Cetinja koproducent predstave. Nakon Kotora, predstava će biti izvedena u Podgorici i Cetinju, a 24. studenoga bit će zagrebačka premijera u ZKM-u.

Krležina suvremenost

U Ledi glume zagrebački i crnogorski glumci: Ksenija Marinković (Klara), Nataša Dorčić (Melita), Srđan Grahovac (Urban), Mirko Vlahović (Klanfar) i Dejan Ivanić (Aurel). U prostoru devastirane tvornice glumci su cijelo vrijeme na sceni, pojačavajući time na određeni način međusobnu igru manipulacije. U ogoljenom prostoru okružuje ih tek nekoliko stolova, na njima čaše, obilje alkohola i kokaina. Obje autorice ističu nevjerojatnu suvremenost Krležina teksta, te perfidnost odnosa između likova u komadu povezuju s društvom u kojem i danas živimo. Ideja o Krleži na Kotor Artu stigla je iz Crne Gore, a Anica Tomić i Jelena Kovačić svjedočile su i o tome koliko crnogorski glumci odlično poznaju Krležino djelo.

Ključne riječi

Komentara 5

SI
sinaj
20:28 17.07.2012.

Danas se ništa ne može prodati ako nema pornografije. E moj Krleža....;)

LI
liskovaca
08:14 18.07.2012.

Bože, što se danas naziva kulturom! Još malo pa će ići kenjat na trgu Bana Jelačića pod krinkom kulture!

MT
mtintilinic
09:02 18.07.2012.

Zašto su u Hrvatskoj tako rijetke postale normalne opredstave u kojima nitko ne viče u afektu, ne psuje i ne skida?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije