Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinodistribucija

Larin izbor poslužio kao povod za obračun domaćih distributera

Larin izbor
arhiva VL
04.07.2012.
u 23:31

HAVC nema nikakvog utjecaja na domaće kinoprikazivače, iako ravnatelj Hrvoje Hribar pokušava okupiti distributere kako bi se dogovorili o pravilima prikazivanja domaćeg filma, jer trenutačna situacija nerijetko šteti filmašima

Histerija oko filma “Larin izbor: Izgubljeni princ” – koji će po svemu sudeći biti jedan od najgledanijih filmova u našim kinima jer je već ostvario najbolji prvi vikend u povijesti domaće distribucije – izazvala je trzavice među najvećim domaćim kinoprikazivačima. Pod očitim utjecajem interesnih skupina jedne dnevne novine pozvale su Hrvatski audiovizualni centar da kazni Cinestar jer ne prikazuje film “Larin izbor”, kojem je distributer konkurentski Continental film!

– CineStar je odbio prikazivati film “Larin izbor: Izgubljeni princ” jer koncept televizijske sapunice transformirane u dugometražni film nije primarno kinoproizvod, to više što producent i distributer filma nije mogao jamčiti da se navedeni film ili film u obliku TV serije neće prikazivati i reklamirati na drugom distributivnom kanalu, a pogotovo ne na TV u roku kraćem od četiri mjeseca – priopćili su iz Cinestara.

Pravila za domaći film

Pritom treba imati na umu da je Blitz Cinestar u privatnom vlasništvu te ima puno pravo sam odlučivati o sadržaju svoga kinorepertoara. HAVC kao krovna filmska institucija nema nikakvog formalnog utjecaja na domaće kinoprikazivače, iako ravnatelj Hrvoje Hribar pokušava za isti stol okupiti distributere kako bi se dogovorili o pravilima prikazivanja domaćeg filma, jer trenutačna situacija nerijetko šteti filmašima.

– Što se Larina kinofilma tiče, bez obzira na to što mislim o sapunicama, na strani sam svakog hrvatskog filma i žao mi je što se ne prikazuju u cijeloj mreži. Smatram fantastičnim da jedna komercijalna televizija ulaže u kinoproizvod, bez obzira na moju estetsku prosudbu. “Larin izbor” doživio je što i svaki hrvatski film, to da ga se u kinomreži sustavno diskriminira. Kina koja su izgrađena da donose dobit jednoj stranoj industriji alergična su na domaći proizvod koji im uzima sjedala, kinoulaznice, ekrane i zaradu. To će biti tako dok se drukčije ne dogovorimo – objašnjava Hribar.

Negodovanje filmaša

Pakt o podržavanju domaćih autora sigurno bi najviše pomogao domaćim nezavisnim filmovima, iza kojih ne stoji kapital jedne privatne (a često ni javne) TV kuće, a koji često imaju problema s prikazivanjem u kinima tvrtke koja im nije distributer. Tako se više navrata moglo čuti negodovanje filmaša kojima je distribuciju radio Continental, pa su u Cinestaru morali plaćati dodatne namete. Omraženi “porez na digitalnu kopiju” Cinestar naplaćuje pravdajući se poslovnim standardima te ulaganjima u digitalizaciju kina, a Continentalov Cineplexx nema tu praksu.

Zaogrnuti imidžem tvrtke sklonije nezavisnom filmu, kontinentalovci su si i prije davali oduška kritizirajući Blitzove i Cinestarove poslovne odluke, između ostalih onu da već kupljeni film Martina Scorsesea “Hugo” zbog preskupih kopija ne prikažu u kinima. Pritom očito ne vode računa o tome da javna svađa ne koristi nikome, a najmanje gledateljima. Umjesto toga, većim senzibilitetom i angažmanom kinoprikazivača na promociji domaćeg i europskog filma (barem da za to povuku novac iz fondova EU) možda bismo mogli doći do točke kad najgledaniji film u domaćim kinima neće biti – sapunica.

Komentara 13

AB
al_bundy
07:13 05.07.2012.

iako im je repertoar užasan, sa preko 80% glupih crtića, sva sreća da su ga odbili prikazivati...

KA
katasteko
07:58 05.07.2012.

nažalost filmovi su nam ili loše kopije ili suhoparne replike nečijih ,nekada snimljenih isto taako loših izvornika. Nemaju ideja za nešto onako pravo domaće jednostavno ,veselo,svakodnevno,koje bi sigurno publika prihvatila. Pišu da je Miro Gavran dobar OK ali što to mi vidjesmo od njega ? Ili i od drugih umjetnika...????? Umjetnike treba iskoristiti,a ne neke polukrimi romančiće. Krimi nije v iše In.

CH
chaos
07:05 05.07.2012.

Sad je kasno cmizdriti. Gdje su bili kada je novac krenuo uništavati tada postojeća stara kina? Ah da, bili su uz bok novcu! Sada dok je sve u rukama distributera stranih filmova i dok Cinestar uopće nema konkurenciju sad suu se svi od jednom probudili? I sve se prelomilo preko LArinog izbora? Kakva farsa! A onima koji cmizdre oko problema sa distribucijom imam samo jednu riječ za njih: INTERNET. Pametnom dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije