Naslovnica Kultura Film

Lakohumorna "Parada" otvara važna politička pitanja

Dragojevićeva "Parada" u početku iritira pretjeranim likovima, no s vremenom se gledatelj ipak počinje smijati njihovim odnosima
13. prosinca 2011. u 15:27 10 komentara 89 prikaza
'parada5_nnn_kul_131211'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

U Zagrebu je premijerno predstavljen dugo očekivani film "Parada" Srđana Dragojevića, koji se bavi vrućom problematikom nasilja nad seksualnim manjinama u regiji.

Iako su mnogi očekivali film koji će ozbiljnom problemu pristupiti isto takvim političkim komentarom, Dragojević je odabrao o diskriminaciji progovoriti kroz tipičnu žanrovsku komediju, jezikom onih koji diskriminiraju – pretjerano karikirajući likove i podgrijavajući sve zamislive stereotipe o homoseksualnim osobama.

Zabavan i nekorektan

Rezultat je na trenutke vrlo zabavan film upitne političke korektnosti, koji se vjerojatno neće svidjeti dijelu gledatelja koji bi očekivali ozbiljniji pristup problemu, no izuzetno dobre reakcije premijerne publike i izniman uspjeh u srbijanskim kinima govore u prilog tome da se odabir lakohumorne estetike Dragojeviću i te kako isplatio.

Glavni lik "Parade" je nekadašnji srpski ratnik i kriminalac Limun (Nikola Kojo), koji pod pritiskom zaručnice pristaje osiguravati beogradsku gay paradu. U tom naumu nema podršku prijatelja, a sin neonacist čak otvoreno najavljuje krvoproliće na događaju koji bi njegov otac trebao osiguravati.

Didaktički svršetak

Zbog toga je Limun prisiljen uputiti se u druge zemlje bivše Jugoslavije, kako bi od nekadašnjih ratnih neprijatelja formirao odred "gay friendly" zaštitara.

Bizarne situacije koje će se zaredati vode prema didaktičkom svršetku, kojim je Dragojević ipak otvorio prostor za ozbiljnije čitanje ovog, na prvu loptu sasvim neozbiljnog filma.

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

  • hrkomentar:

    Intelektualni i umjetnički doprinos ovog filma je na razini \"Žikine dinastije\".. Naprosto jad od filma.

  • thekurcula:

    Gde si ga video? Jel ima negde da se skine?

  • Boris Markovic:

    Ako je neko bio na premijeri neka isprica svoje utiske.