Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica

Lacan, filozof koji je postavio temelje zapadne civilizacije

'Slavni franc. psihoanaliticar i filozof Jacques Lacan'
''
03.05.2011.
u 18:12

Mnogi hrvatski znanstvenici i intelektualci su lacanovci, a Slovenac Slavoj Žižek napisao je i knjigu o njemu

Sve kulturne rubrike koje drže do sebe zabilježile su ovih dana 110. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti glasovitog francuskog psihoanalitičara i filozofa Jacquesa Lacana, koji je ostavio za sobom generaciju lacanovaca, iako je sebe smatrao frojdovcem! Doista, nema utjecajnije osobe u modernoj misli od Lacana čije je djelo postalo temeljem moderne zapadne civilizacije. Sve značajne znanstvene i umjetničke pojave referiraju se na Lacana ili bivaju tumačene iz njegove perspektive.

Školovan kod jezuita, studirao je medicinu i psihoanalizu. Freud mu je bio suđen. Jasno da ga je i prevodio. Ali Lacan je znanstvenik napredniji od svoga doba: vrlo je rano usvojio svijest o interdisciplinarnom pristupu kao jedinom koji može rasvijetliti složene probleme današnjice. Zato je njegova psihoanalitička misao potkrijepljena filozofijom, matematikom, lingvistikom... A i sam je postao osloncem novih promišljanja u mnogim strukama – utječući na književne, filmske, feminističke teorije, na francuske filozofe 20. stoljeća, na kliničku psihoanalizu!

Mnogi hrvatski znanstveni intelektualci su lacanovci, a Slovenac Slavoj Žižek napisao je i knjigu o Lacanu. Lacan je reinterpretirao područje nesvjesnog, ega, kastracijskog kompleksa, identifikacije i jezika kao subjektivne percepcije. Oslonjen na učenje glasovitog švicarskog lingvista Ferdinanda de Saussurea o jeziku kao dogovorenoj mreži razlika između riječi i značenja, Lacan će pokazati nestabilnost tog odnosa.

Lacan će uspostaviti i novo mišljenje o simptomima, fantazmima, željama i užicima, razdvajajući simbolno od imaginarnog u procesu čovjekove samoidentifikacije. Ljubitelj atraktivnih sintagmi Žižek skratit će "priču" i Lacanovo tumačenje rečenicom: uživaj u svojem simptomu!

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar drInternet
drInternet
19:10 03.05.2011.

*** Članak dostojan Glorije, Milankovog Zagreba i letaka po kaslićima a ne jedne ugledne tajkunske žute novine. Nigdje spomena da je Lacanova psiho tehnika jedina probila željezni zavjesu komunizma i zaživjela na Rebru spašavajući tisuće mladih ljudi frustracija i sigurnerne psihoze..... spominju se razvikani celebrities a nigdje imena dr.Staniše Nikolića, Lacanova učenika i jedinoga od spomenutih koji je nešto iz Pariza donio na Balkan a da nije bilo u službi samopromocije među snobovima. ^_^

DU
Deleted user
06:58 04.05.2011.

Čemu uskličnik na tvrdnju da je Lacan bio frojdovac? Gospon novinar valjda misli da mu to i nije baš trebalo!? Njegove, Lacanove, ideje su naslonjene na Froudove, samo su dorađene i proširene van kliničke prakse. Freud je valjda više želio ostati \"samo\" liječnik, a Lacanu je to bilo malo pa je ušao u područje filozofije. No, brojni filozofi su se i o Frojdu izjašnjavali kao o filozofu, tako ga i kritiziraše, premda je Freud bio jasno praktičar, liječnik, što je mnogima smetalo, jer valjda misle da je psihoanaliza folozofska disciplina, a ne medicinska. Osobno mi je svejedno je li psihoanaliza filozofija ili medicina, važno da je! Filozofija, ako ćemo pravo, je majka i medicine, ali se od nje otrgla odlazeći gotovo iskljjčivo u praktične vode (mediciniri za nekoga tko promišlja medicinu kaže da \"samo\" filozofira a ne radi \"ništa\", a to se posebice odnosi na psihijatriju-psihijatri za brojne medicinare ne rade ništa!), što mnogi smatraju krimenom, nažalost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije