Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Kulturni ambasador Kreativne Europe je Jurica Sabol

Kreativni ambasador Hrvatskog deska kreativne Europe za listopad je Jurica Sabol – geolog, kustos i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i Nalazišta Hušnjakovo.
23. listopada 2020. u 09:40 1 komentara 63 prikaza

Svakog mjeseca Hrvatski desk kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura imenuju svoje kreativne ambasadore, a za listopad to je Jurica Sabol – geolog, kustos i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i Nalazišta Hušnjakovo. U Muzeju radi od 2011. kao voditelj Paleontološke Zbirke i Zbirke eksperimentalne arheologije, član je međunarodne mreže Ice Age Europe te predstavnik Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo u sklopu Oznake europske baštine pri Europskoj komisiji. Na mjesto voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca došao je 2017., a pohađa i doktorski studij na Geološkom odsjeku zagrebačkog PMF-a.

rijeka 2020 Otvorenje izložbe o omiljenom profesoru Baltazaru trajat će čak dva dana

Inače, Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najposjećenijih muzeja u ovom dijelu Europe, od otvorenja 2010. do danas obišlo ga je oko milijun ljudi. U neposrednoj blizini Muzeja je i lokalitet Hušnjakovo – mjesto na kojem je prikupljena najbogatija zbirka neandertalskog čovjeka na svijetu. Zbog iznimne važnosti, lokalitet je zaštićeno prirodno područje, a od 1961. i prvi zaštićeni spomenik prirode u Hrvatskoj. Krapinsku fosilnu zbirku istraživali su stručnjaci iz cijeloga svijeta. Njihova interpretacija nalaza iz Krapine utjecala je na znanstvene teorije o razvoju čovjeka, opstanku naše civilizacije i o tome kako su ljudske zajednice u Europi živjele u pleistocenu. Upravo to je jedan od razloga zbog čega je Nalazište uvršteno na popis lokaliteta EU kojima se dodjeljuje Oznaka europske baštine (EHL). U sklopu muzejskih programa ostvarena je 2018. gostujuća izložba MKN u Sloveniji “Neandertalci iz Krapine” čiji je Sabol autor. To je bila prva suradnja dvaju nositelja Oznake europske baštine u Europi, a inicijativa je potekla iz Krapine.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Hrvatski desk kreativne Europe.... zlosilje nad hrvatskim jezikom