Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Kultura dobila neželjenu reklamu i status parazita


Novi ministar nasljiedit će sve prijedloge zakona i raspodjelu novca
25. ožujka 2015. u 16:39 1 komentara 605 prikaza
29.05.2014., Zagreb - Redovita sjednica Vlade RH u Banskim dvorima. Andrea Zlatar Violic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I dok hrvatska javnost očekuje smjenu ili ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić zbog poraznih nalaza državne revizije, najveći su gubitnici ove afere kulturni djelatnici. U javnosti koja vrlo često kulturu gleda samo kroz prizmu potrošnje i kao djelatnost koja parazitira na državnim jaslama sada će porasti percepcija o kulturnjačkom proizvoljnom trošenju javnih sredstava bez ikakve kontrole i efekta.

Skupi Francuzi

Neugodno je i što bi Ministarstvo kulture trebalo dobiti novog čelnika samo koji mjesec prije parlamentarnih izbora. Što će novi ministar ili ministrica u tih nekoliko mjeseci raditi? Pa na webu su objavljeni rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi što znači da je ovogodišnji budžet Ministarstva uglavnom raspodijeljen i to pod paskom dosadašnje ministrice. Novi čovjek imat će uglavnom iste (loše i apatične) suradnike koje je izabrala ministrica Zlatar Violić.

Morat će stati iza kontroverznih prijedloga zakona oko kojih se lome koplja, a koji su već u proceduri, ali i poduprijeti projekte kao što su to skupi festival francuske kulture u Hrvatskoj Rendez-vous, koji samo što nije počeo, a o njemu šira javnost ne zna gotovo pa ništa. Dočekat će ga i kulturna vijeća koja je također izabrala Andrea Zlatar Violić, iako s nekima od njih i nije imala najidiličnije odnose.

Tu je i kontroverzni nastup Hrvatske kao zemlje gosta na najvećem sajmu dječje knjige u Bologni koji počinje već sljedećeg tjedna i na kojem talijanski ministar kulture Dario Franceschini očekuje svoju hrvatsku kolegicu, ali se sada još ne zna s kime će u Bologni otvarati izložbe hrvatskih ilustratora. Naravno, teško je naći kompetentnog stručnjaka s područja kulture koji će za jedan vrlo kratki vremenski rok žrtvovati svoje ime i doći u Ministarstvo u kojem već mjesecima vlada kaos, a koje u tri godine nije uspjelo iznjedriti strateški dokument o razvoju hrvatske kulture.

Novi ministar ili ministrica morat će vrlo skoro donijeti i odluku o početku gradnje nove zgrade za Hrvatski povijesni muzej, za koji je sadašnja postava Ministarstva odlučila da će to obaviti uz javno-privatno partnerstvo. Unatoč tome ove je godine samo za pripremne radove na rekonstrukciji bivše zgrade Tvornice duhana za Hrvatski povijesni muzej namijenjeno tri milijuna kuna. Tu je i završetak radova na Muzeju vučedolske kulture za čiji će stalni postav Ministarstvo utrošiti čak 9,4 milijuna kuna.

Šest milijuna kuna za Alku

Sa šest milijuna kuna Ministarstvo će omogućiti otvorenje Muzeja Sinjske alke ovog ljeta za njezin tristoti rođendan, a tri milijuna kuna dobit će i Kninski muzej za postav o Domovinskom ratu u povodu dvadesete obljetnice Oluje.

Za konačno otvaranje Muzeja Apoksiomena na Malom Lošinju predviđeno je dva milijuna kuna.

>> Milanović razriješio ministricu Zlatar Violić, pročitajte što je napisala u pismu ostavke

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Neba:

    najgore od svega Frljic i Vrgoc u nacionalnim kazalistima, to je najveca ucinjena steta