Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
portreti

Kultni Fulir i Mina, mali Perica... na slikarskom platnu Dore Katanić

tko pjeva zlo ne misli
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
06.10.2012.
u 13:00

Portreti glavnih likova u domovima su Relje Bašića i Mirjane Bohanec-Vidović koji glume g. Fulira i majku Anu

Gornji grad danas će ponovno postati “obitavalište” malog Perice, Franje, Ane, tete Mine i gospona Fulira, no ovog puta oni će oživjeti na drukčijem platnu – onom slikarskom.

Dora Katanić scene iz legendarnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, snimljenog prema književnom djelu Vjekoslava Majera “Dnevnik malog Perice”, naslikala je dok je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti, a u glavne likove zaljubila se kao djevojčica.

Svaki lik druga boja

– Inače slikam scene iz filmova, ali ovo je prvi veći ciklus slika – kaže Dora te dodaje kako niti ne zna koliko je puta pogledala film, a teško joj je bilo izabrati scene koje će naslikati.

– Sve su odlične, no htjela sam se orijentirati na portrete, jer sam željela prikazati psihološku karakterizaciju likova, dramatsku napetost te se trudila obuhvatiti cijeli film – kazala je Dora Katanić

Tako u Galeriji svratišta Cinkuš, koji također radi kao kafić u kojem se skupljaju umjetnici, od ukupno trinaest visi šest ulja na platnu koje prikazuju vjenčanu sliku Fulira i Mine, malog Pericu kako gleda tatu dok ga od mamurluka boli glava, noćnu damu Marijanu... no najpoznatija scena je ona Franje i njegova sina, u kojoj mu, kad dozna da mu žena ljubuje s gosponom Fulirom, tumači kako su “ljudi svinje”.

Iako na slikama prevladava širok spektar boja, svaki lik Dora oslikava istom bojom pa je svijetloplava na portretu gospodina Fulira, smeđa na portretu maloga Perice, a majka Ana prikazana je u ružičastim tonovima.

Svoje portrete u kući imaju i glavni glumci filma, Relja Bašić i Mirjana Bohanec-Vidović, kojima je Dora darovala slike. U galeriji je to već petnaesta postavljena izložba, a svaka dosad je napravljena kako bi na neki način portretirala grad.

Traje mjesec dana

– Željeli smo pokrenuti projekt koji će spojiti lice grada i portret umjetnika. Sve slike su na prodaju, a novac mogu ostaviti na šanku – šali se organizator izložbe i književnik Marijan Grakalić te dodaje kako za svako otvaranje naprave veselicu, a ovaj put za to će biti zadužena dva benda koji će, prigodno, svirati pjesme iz filma. Izložba će biti otvorena mjesec dana.

>>Relja Bašić: Životna priča neponovljivog gospodina Fulira

Komentara 1

Avatar billybull
billybull
06:54 07.10.2012.

"Oslikala je portrete kako bi prikazala psihološku karakterizaciju likova iz filma" ...a kaj je veleumni pisac teksta ovim mislil reci? osim da iz nekog razloga bezrezervno podrzava netalentiranu studenticu bez ideje?zakaj ne oslika rambo 3, ili rocky 4?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije