Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera Gavelle

Krležino djetinjstvo u Zagrebu režira Senka Bulić

gavella
22.02.2022.
u 12:31

Večeras će u Kulturnom centru Travno Gavella će postaviti "Djetinjstvo u Agramu".

Večeras će Kulturni centar Travno ponovno ugostiti kazalište Gavella i to s premijerom djela koje publiku vraća u stari Zagreb i djetinjstvo Miroslava Krleže. Na rasporedu je "Djetinjstvo u Agramu" Miroslava Krleže, u režiji Senke Bulić i koprodukciji kazališta Gavella i Festivala Miroslav Krleža.

Autobiografska proza "Djetinjstvo 1902-03." izvorno je dio Krležina dnevnika, pisana u proljeće i ljeto 1942., a prvi put je objavljena u Republici, 1952. Autorica dramatizacije Ana Prolić koristila je za ovu predstavu i "Fragmente", kratku prozu objavljena u Književnim novostima 1914., djelo u kojem Krleža ruši dječji oltar, tj. dječji svijet nadsvođen Bogom i gradi kazalište kao presudni oblik slobode. Druga važna okosnica ove priče je iz "Djetinjstva u Agramu" u kojem Krleža bilježi kako je kao dječak "jedne vizionarske noći kršćanski kreacionizam zamijenio Darwinovim evolucionizmom, deteleogizirao je sliku Čovjeka i sveo je na materiju, što mu je "objavilo sumrak bogova i historijskog patosa".

Uz redateljicu i dramaturginju autorski dio predstave, koje je izvedene u skolopu prošloljetnog Festivala Miroslava Krleže, čine: scenograf Tomislav Ćurković, kostimografkinje Nina Silobrčić i Emilija Šušković Jakopac, te glazbenici:Matija Antolić i Lucija Barišić. U predstavi glume: Andrej Dojkić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešek i Siniša Ružić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije