Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetno poslijepodne

Kristina Restović u grafici potražila stvari koje su joj mile

rest
14.09.2010.
u 15:30

Čipkarice su ciklus za koji je inspiracija bio film Sayat Nova (1968.), a riječ je o nizu zamrznutih kadrova.

Kakve je sve grafike iz serije "Ljetno poslijepodne" ovoga ljeta otisnula Kristina Restović u svom splitskom ateljeu, moći će se vidjeti na samostalnoj izložbi u Studiju Kabineta grafike HAZU (Hebrangova 1) od srijede u 19 sati. 

U fokusu grafičkih radova Kristine Restović uvijek su aktualne teme percipirane svakodnevice te reinterpretacije vizualnog materijala medija filma, televizije, dizajna, računala. Poštujući zakonitosti tradicionalne grafike na tehničkoj razini, u polju eksperimenta s digitalnim medijem pronalazi grafička rješenja aktualne tematike i suvremena izraza, kaže u predgovoru Ružica Pepelko. 

 

- Njezin intimni itinerarij kroz sjećanja i proživljeno prepun je memorijskih i metonimijskih kôdova utkanih u ploče od kojih, metodom preslojavanja matrica, montira i kolažira narativnu kompoziciju. Odabirući prizore recikliranih sjećanja, retroaktivnih proživljaja i refleksivnih metafora svakodnevice, Kristina se poigrava kognitivnim razinama vlastite i promatračeve (pod)svijesti. Tu perceptivnu, osjetilnu i spoznajnu premisu njezina/našega prostorno-vremenskog doživljaja potiče simulacijskom projekcijom ponavljanja istog motiva odnosno jednog jedinstvenog (uhvaćenoga, proživljenog i izgubljenog) trenutka (More). Slično je sekvencijalno razmišljanje i u Čipkaricama, ciklusu baziranom na odabranim zamrznutim kadrovima iz filma Sayat Nova (1968.), gdje svevremenskoj ikonici i poetici Paradjanova hiperrealizma dodaje vlastitu boju, ton i potpis. Na samo njoj svojstven način: manipulacijom i preslojavanjem asocijativnih i konotacijskih arhetipova/koncepcija – Kristina Restović kroz svoju umjetnost nudi (jednu od) mogućnosti iščitavanja značenjskog podteksta te i takve percipirane stvarnosti - zaključuje R. Pepelko. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije