Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Krešo Dolenčić režira predstavu o vršnjačkom nasilju

26. rujna 2019. u 14:52 0 komentara 98 prikaza
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Biti će to iskorak iz uobičajenog repertoara popularnog dječjeg kazališta Žar ptica. Najmlađi kazališni gledatelji znaju da ih tamo čekaju uglavnom bajke i klasici za djecu, a za sutra (u 19 sati)  je najavljena premijera predstave o vršnjačkom nasilju, koja  je u prvom redu namijenjena učenicima od sedmog razreda osnovne škole, pa naviše, ali i njihovim roditeljima, učiteljima, pedagozima...
To je predstava “Ako kažeš, gotov si!”, koju je napisala Dina Vukelić, a režira Krešimir Dolenčić

“Bit će brzo, drugačije i klincima zanimljivo”, kaže Dolenčić i objašnjava:
- Ravnatelj Žar ptice Drago Utješanović je poželio repertorani i sadržajni iskorak, a kako nisam nikada režirao u tom kazalištu objeručke sam prihvatio poziv. Dogovor je bila predstava za stariji uzrast školaraca, ali i sve nas odrasle, jer riječ je o  problemu koji postoji svuda oko nas, koji je značajan i, na žalost, u porastu. Zbog toga je ova predstava zaista pravi izazov, jer vršnjačko nasilje nije problem samo roditelja ili samo škole, već ozbiljan problem cijelog društva koji se reflektira na one koji su najslabiji, najnezaštićeniji, govori Dolenčić.

predstava Malena i Klepetan Hit predstava za djecu U Žar ptici su "Klepetan i Malena" pravi spektakl
Tekst je po narudžbi kazališta pisala Dina Vukelić i kroz priču četvero tinejdžera, od kojih se svatko bori sa svojim poteškoćama i nesigurnostima u areni škole, tematizira različite oblike nasilja od cyber bullyinga do fizičkog nasilja.
Autorski tim predstave surađivao je s djecom prilikom nastanka predstave, a redatelj objašnjava kako je svoju ‘premijeru’ već imao. Naime, na jednu od zadnjih proba došli su oni o kojima predstava govori i nakon odgledanog ostali s autorskom i glumačkom ekipom u razgovoru duže od tri sata.
- Djeca s kojom smo i prije surađivali došli su na probu i za mene je to zaista bila premijera. Bili su zatečeni, oduševljeni, predstava ih je potpuno uvukla u sebe. A meni su pomogli da sada bez treme čekam premijeru, kaže Dolenčić i savjetuje svim odraslima da pogledaju ovu predstavu, jer ne samo da će vidjeti neke od situacija u kojima im se djeca mogu naći, nego će ih moći i lakše prepoznati.
Sam redatelj koji je ujedno i tata troje djece, kaže da na sreću nije sa svojom djecom trebao razgovarao o ovim problemima, jer su se, za sada,  “provukli” kroz školu i odrastanje bez vršnjačkog nasilja:
- I u osnovnoj školi, i sada u gimnaziji se nismo, na sreću, susreli s tim problemom, a i ja sam kao klinac išao u klasičnu gimnaziju koja je bila suprotnost bilo kakve situacije s nasiljem. I mislim da sam zbog toga imao jako puno sreće, tvrdi. Dolenčić.  Petra Radin i Mario Kovač iz Tvornice lutaka Premijera Tvornice lutaka Stiže zagrebački Tarzan za moderne klince

Posebno hvali tekst,  kaže da je autorica uspjela  četiri priče povezati u reality show koji se zove “Ako kažeš, gotov si!”, te stvoriti sjajan poligon u kojem šestoro glumaca tumači čak tridesetak uloga. To glumce tjera na najrazličitije transformacije i izuzetno brze promjene karaktera, a djeca u publici s tom brzinom nemaju baš nikakvih problema. Štoviše, ona je primjerena njhovom brzom životu i komunikaciji.
A u predstavi glume: Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Bogdan Ilić.

Mapa nogometnih stadiona
NEMA GDJE NEMA
Znate li što predstavljaju crvene točkice? Osvanula zanimljiva karta
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.