Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trajat će do 2026.

Krenula konstrukcijska obnova Palače Prister, doma vrijednog arhiva HAZU

Zagreb: Svečano otvorenje gradilišta i početak obnove u potresu stradale palače Prister
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
16.08.2022.
u 18:45

U palači se nalazio Arhiv HAZU čija su tri zbirke sadrže građu značajnu za istraživanje kulturne, političke i gospodarske povijesti Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe

Početak obnove u potresu stradale Palače Prister, prve od osam oštećenih nekretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, svečano je obilježen u utorak u Zagrebu.

Palača će biti obnavljana u tri faze do 2026. od kojih je prva faza, konstrukcijska obnova, u iznosu od 18,5 milijuna kuna, financirana sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije.

U palači se nalazio Arhiv HAZU čija su tri zbirke sadrže građu značajnu za istraživanje kulturne, političke i gospodarske povijesti Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe.

Voditelj Odsjeka za povijesne znanosti i Odsjeka za arheologiju Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU akademik Željko Tomičić zahvalio je svima koji su omogućili pripremu obnove i kazao da su tisuće i tisuće knjige, koje predstavljaju veliko blago, prenesene u Palaču HAZU-a i sačuvane od uništenja.

Dovršetak radova konstrukcijske obnove previđen je za ožujak 2023. godine.

Hrvatska akademija posredovanjem drugih izvora financirat će dio projekta koji se odnosi na energetsku obnovu, čija je procijenjena vrijednost pet milijuna kuna, te dio projekta koji se odnosi na ostatak cjelovite obnove čija je vrijednost 12.6 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije