Naslovnica Kultura Glazba

Krema svjetskog pijanizma trenutno se nalazi u Dubrovniku

Večeras u Kneževu dvoru recital ima ruski pijanist Daniil Trifonov, a majstorsku radionicu vodi Maria João Pires.
06. kolovoza 2018. u 11:06 2 komentara 328 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Dubrovnik je zahvaljujući Dubrovačkim ljetnim igrama trenutačno jedna od pijanističkih svjetskih prijestolnica. Večeras će u Kneževu dvoru prvi hrvatski recital održati ruski pijanist Daniil Trifonov, a već nekoliko dana svoju majstorsku radionicu u Dubrovniku održava slavna portugalska pijanistica Maria João Pires.

Srđ Novo priznanje Dubrovnik opet izabran za najbolju kruzing destinaciju istočnog Mediterana

Chopinova Sonata u b-molu

Trifonov će dubrovačku publiku počastiti istim programom s kojim će 14. srpnja nastupiti i na ljetnom festivalu u Salzburgu, pa će tako izvesti i skladbe Griega, Barbera, Čajkovskog, Rahmanjinova, Schumanna i Chopina. Ruski pijanist će tako u Kneževu dvoru izvesti poznatu Chopinovu Sonatu u b-molu. Trifonov je osvojio treću nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Arthur Rubinstein u Tel Avivu te prvu nagradu i Grand Prix na Natjecanju Čajkovski u Moskvi.

Ove je godine dobio i nagradu Grammy za najbolji klasični instrumentalni solo album, a kritika ga naziva najzbudljivijim svjetskim pijanistom. Ruski umjetnik ima i ekskluzivni ugovor s Deutsche Grammophoneom, a zahvaljujući mladosti i energiji, nastupa iznimno često te ga već sljedećih tjedana očekuju nastupi i s Newyorškom i Berlinskom filharmonijom. U listopadu će Trifonova čuti i zagrebačka publika jer je dogovoren njegov nastup u ciklusu Lisinski subotom.

Plesna verzija Macbetha na Revelinu DUBROVAČKE LJETNE IGRE Snažna plesna verzija Macbetha na Revelinu

I laureat iz Hrvatske

I dok u Dubrovniku boravi jedan od vodećih mlađih pijanista svijeta, majstorsku radionicu zahvaljujući suradnji Igara i zaklade Kaboga održava portugalska pijanistica Maria João Pires, koja je u Dubrovnik doputovala sa svojim suradnicima Milošem Popovićem i Giuseppeom Ravijem. Radionicama projekta Partitura cilj je izoštriti glazbenu osjetljivost umjetnika te stvoriti osobni odnos s glazbom.

Andrej Kramarić u Dubrovniku Na Stradunu Andrej Kramarić s djevojkom 'pobjegao' u Dubrovnik

Dubrovačka radionica slavne umjetnice, koja je odlučila više ne nastupati, okupila je mlade glazbenike iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske, i to šest aktivnih polaznika, dva pasivna i tri slušača u dobi od 17 do 32 godine. Tijekom proteklog vikenda radionice su bile otvorene za javnost, a završni će se koncert održati 7. kolovoza u Kneževu dvoru. Ne treba zaboraviti ni da je ovih dana u Kneževu dvoru recital imao i lanjski pobjednik natjecanja Busoni Ivan Krpan iz Zagreba. 

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

  • ujo41:

    kak ste počeli bez mene evo popijem još 2-3 pa dolazim

  • Plavsavzut:

    "Krema svjetskog pijanizma.." a ko bi slušao trijezan.. 🤣