Naslovnica Kultura Kazalište

Kontroverzna monodrama “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong!

Nova premijera Kazališta Grupa u koprodukciji s Triko Cirkus Teatrom prema tekstu talijanskog nobelovca Daria Foa
08. siječnja 2019. u 09:54 187 prikaza
Kontroverzna monodrama “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong!
Foto: Helena Mahović
Pogledajte galeriju 1/8

U utorak, 22. siječnja u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici 10/1, održat će se premijera koprodukcije Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra – “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji svestrane umjetnice Lee Delong.

Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio previše aktualana i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Ovaj virtuozni komad jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba Srednjeg vijeka, po čijim tekstovima je i nastao „Mistero Buffo“. U Ameriku mu nisu dali ni da uđe niti da je igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom „Mistero Buffo“ na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci su govorili protiv njegovog dobivanja Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji su organizirali terorističku grupu koja je otela, mučila i silovala njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Ovog genijalca teatra i umjetnosti (slikar, pisac i glumac) to nije nimalo spriječilo da koristeći upravo te okolnosti iznađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao ljestvicu glumačke i kazališne umjetnosti.

Kontroverzna monodrama “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong! | Autor : Helena Mahović Foto: Helena Mahović

U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave, glumac Dražen Šivak transformirat će se u preko 30 likova.

„Dario Fo je za mene, u kazališnom svijetu, jedan od svjetionika ljudskosti. Tražeći istinu u direktnoj komunikaciji s gledaocem, s vlastitom kreativnošću koju je shvaćao urođenom probuđenom čovjeku, iznosio je sebe pred druge kroz igru i smijeh. Taj smijeh nije služio zabavi, već je bio opasan, što je bilo očito i po reakcijama onih koje je smijehom skidao do gola.“ ističe Dražen Šivak, te dodaje: „Osim moje želje da se odužim Dariu Fou za inspiraciju, poželio sam sebe samog provući kroz to esencijalno glumačko pripovijedanje, radost igre, užitak bivanja na sceni. U tome se Foov rad preklapa kroz tradiciju klauna, gdje glumačko bivanje, a u mojoj vizuri ljudsko bivanje, postaje glavni događaj na sceni.“

Redateljica predstave je Lee Delong, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, a vizualni identitet potpisuje Klarxy. Predstava je rađena prema prijevodu Tatjane Peruško.

Kontroverzna monodrama “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong! | Autor : Helena Mahović Foto: Helena Mahović

”Dario Fo je commediu dell’arte izvukao iz muzeja u kojem je bila: Harlequino se kreće ovako, Pantalone radi ovako… S Mistero Buffo, i drugim komadima, Fo nam je dao esencu 'giullare' (lakrdijaša, putujućeg glumca), njegov razlog postojanja. To je zrcaljenje običnom čovjeku, da bi se probudio i vidio koliko je podjarmljen i zatvorenih očiju. Stvorio je istinsku živu komunikaciju između glumca i publike. Potreban je osobit glumac da bi izvukao tu muzikalnost i umješnost teksta. Komad zahtijeva gipku tjelesnu interpretaciju za igru raznovrsnih uloga. Potreban je glumac s fizičkom srčanošću i svestranošću, te dar rječitosti – sposobnosti za elokventan, samopouzdan govor. To upravo opisuje Dražena Šivaka i sigurna sam da je upravo on taj idealni izvođač za “Mistero Buffo“,  rekla je ususret premijeri redateljica predstave.

Kontroverzna monodrama “Mistero Buffo” u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong! | Autor : Klarxy Foto: Klarxy

Postoji još jedna zanimljivost vezana uz ovaj intrigantan projekt. Nagrađivani hrvatski glumac Šivak, poznato lice s pozornica kao i televizijskih i filmskih ekrana, pokrenuo je “crowdfunding” kampanju na za to namijenjenoj internetskoj platformi Indiegogo u kojoj se nudi davanje priloga za kazališnu predstavu u rasponu od 15 do 1000 dolara. Predstava je podržana prilozima preko 100 osoba iz Hrvatske i svijeta što potpisanih što anonimnih, koji su pomogli da ova nezavisna produkcija ugleda svjetlo dana, a Dražen Šivak je u istraživanju za rad na predstavi sudjelovao i u radu Nouveau Clown Instituta u Barceloni, gdje je pozvan kako bi imao prilike učiti o različitiim klaunskim tradicijama.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša