Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Kontrolira li Kina sve što gledamo u kinu? Koliki je utjecaj Komunističke partije u Hollywoodu?

Nova studija organizacije Pen America pokazala je da hollywoodski filmski studiji posežu za autocenzurom, izmjenjuju radnju, likove i dijaloge kako bi njihovi filmovi bili pogodni za prikazivanje na golemom kineskom tržištu.
06. kolovoza 2020. u 12:16 3 komentara 1900 prikaza
Star Trek Beyond
Foto: IMDb

Nova studija koju je provela Pen America, organizacija koja je bavi ljudskim pravima i slobodom govora, otkrila je nove informacije o utjecaju kineske vlade na Hollywood, prenosi britanski Guardian. 

Sarajevo film festival Promjena plana Sarajevo Film Festival zbog korone ipak će se održati samo online

Filmski studiji, tvrde iz Pen America, većinu odluka o filmu – od glumaca, radnje do dijaloga – temelje na strogim prohtjevima kineske vlade te ih po potrebi i mijenjaju kako ne bi razjarili vlasti u zemlji koja čini jedno od najvećih svjetskih filmskih tržišta. 

– Kineska komunistička partija uvelike oblikuje ono što vidi globalna publika. I dok smo svi svjesni stroge kontrole kojom kineska vlada zatire originalne misli i kreativnost unutar granica vlastite države, duga ruka kineske cenzure već je ušla duboko u Hollywood i diktirajući što može biti prikazivano, a što ne, oblikuje percepciju javnosti – rekao je James Tager iz organizacije Pen America.  

Neki od filmova koji su izmijenjeni kako bi odgovarali kineskom tržištu su i "Star Trek: Beyond", "Alien: Covenant", "Cloud Atlas" i "Bohemian Rhapsody" u kojima je cenzuriran sav LGBT sadržaj. A scene u kojima Kinezi pogibaju izbačene su iz filmova "Skyfall" i "Nemoguća misija". Te procese autocenzure prije izlaska filma, kako ne bi razljutili kinesku vladu i izgubili milijarde gledatelja, prolaze gotovo svi hollywoodski blockbusteri, tvrdi studija. Statistike govore i da na nekim filmovima studiji zarade više prikazujući ih u Kini nego u matičnom SAD-u, a u 2019. godini na kineskom tržištu zaradili su više od 2,6 milijardi dolara. 

Pen America stoga traži hollywoodske filmske studije da objave informacije o cenzorskim potraživanjima vlada određenih zemalja. 

Od srednjega vijeka do 1918. Povodom 800 godina suodnosa Hrvatske i Mađarske, u Zagreb stiže i najstarija hrvatska zastava iz 17.st.

– Sve više filmova nikada neće ugledati svjetlo dana jer scenaristi i producenti znaju da ne smiju iskušavati granice. Kineski cenzori ne moraju reći ni riječi, jer Hollywood radi njihov posao za njih – rekao je nedavno i američki državni odvjetnik William Barr, a na taj je problem upozoravao i Richard Gere u svojem govoru pred Senatom. 

– Kombinacija kineske cenzure i želje američkih filmskih studija da dospiju na kinesko tržište dovodi do autocenzure i zanemarivanja gorućih društvenih problema s kojima su se sjajni američki filmovi nekoć obračunavali – rekao je slavni glumac. 

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Xsavi Zelton
  Xsavi Zelton:

  Ljudi nisu dronovi, protiv sam Komunističke partije i njihovog jednoumlja. Krajnje je vrijeme da se Kina demokratizira i priključi civiliziranom svijetu

 • Avatar Korny87
  Korny87:

  Hollywood ne cenzurira Kina već "progresivni" lobiji koji baš na silu u svaki film žele progurati LGBT i zastupljenost svih rasa (što manje bijelaca, pogotovo muških bijelaca koji su eventualno negativci) bez obzira na priču koja se želi ispričati.

 • Andrej50:

  Sva sreća da u Americi nema cenzure? Ajde probaj napravit jedan film u kojem nema pedera ili lezbi - nema šanse. Mora ih biti u SVAKOM novom filmu ili seriji. Probaj napraviti neku seriju u kojoj nema crnaca? Opet ne ... prikaži još! smiješ. Čak su u "Cursed" morali staviti da je kralj Aerur bio crnac