Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan pl. Zajc

Koncert za balet i orkestar "La Valse" otvara sezonu u HNK Rijeka

La Valse, ansambl proba
HNK \"Ivan pl. Zajc\"
14.10.2011.
u 14:14

Plesnim pokretom i u romantičnom ozračju ispričat će se dirljiva priča o odnosu i ljubavi francuske kiparice Camille Claudel i njenog učitelja i ljubavnika Augusta Rodina.

Praizvedbom „koncerta za balet i orkestar“ pod nazivom „La Valse“ u petak 21. listopada 2011. počinje baletna sezona u HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o istinskoj plesno-glazbenoj poslastici i svojevrsnom povratku ansambla riječkog Baleta klasičnom baletnom izrazu. 

Plesnim pokretom i u romantičnom ozračju ispričat će se dirljiva priča o odnosu i ljubavi francuske kiparice Camille Claudel i njenog učitelja i ljubavnika Augusta Rodina. Život ove slavne, a za života lijepe, strastvene, samosvojne i često nesretne kiparice, bila je temom brojnih filmova i kazališnih predstava s posebnim naglaskom na ljubavnu priču s velikim Rodinom. Jedna od najpoznatijih skulptura Camille Claudel upravo je "La Valse", zaneseni plesni par, čiju je inačicu darovala svome prijatelju, skladatelju Debussyju.

Riječka baletna priča otplesat će se na zvuke nekih od najljepših i najpopularnijih valcera iz glazbene literature: od naslovnog Ravelova „La Valsea“, preko poznatih valcera Čajkovskog, Šostakoviča i Straussa, pa do valcera Isaaca Dunajevskog iz filma „Cirkus“. Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca ravnat će maestra Nada Matošević, a posebna je zanimljivost što se orkestar ovoga puta neće naći u orkestralnoj rupi već na pozornici – zajedno s plesačima. Zbog toga je "La Valse" predstavljena kao „koncert za balet i orkestar“. Koncept predstave i koreografiju osmislio je Etienne Frey, poznati švicarski koreograf, plesač i pedagog.

U predstavi sudjeluje cijeli baletni ansambl. Ulogu Camille plesat će Cristina Lukanec u alternaciji s Laurom Orlić, a Augusta Rodina Dmitrij Andrejčuk. U ostalim su solističkim ulogama Oxana Brandiboura, Vitali Klok, Svetlana Rasskazova, Andrei Köteles, Paula Rus, Svebor Zgurić, Anka Zgurić i Leonid Antontsev.

Scenografiju predstave potpisuje Dalibor Laginja, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a oblikovanje svjetla Predrag Potočnjak.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije